Tényleg májusban kell megszabadulni a részvényeinktől?

mobil telefon mobiltelefon kkv kisvállalkozás számítógép laptop
A mobilszolgáltatók meghosszabbítanák a feltöltőkártyás adategyeztetés határidejét
Vágólapra másolva!
Az egyik legismertebb tőzsdei mondás úgy szól: Sell in May and go away - magyarán májusban add el a részvényeidet, hagyd ott a piacot egy időre. A stratégia lényege, hogy segítségével megkímélhetjük magunkat a szezonra jellemző tőkepiaci árfolyameséstől - térjünk majd vissza valamikor Halloween környékén a parkettre. A mondás alapja a historikus adatok vizsgálatában rejlik, ami szerint a május és október közötti 6 hónapban általában alacsonyabbak az árfolyamok, mint a november és április közötti félévben.
Vágólapra másolva!

Amerikában erősek az alapok

Bár a történelmi átlagok talán az eladás mellett szólnak, az idei év könnyen rácáfolhat a stratégiára, így talán nem is ajánlatos most otthagyni a tőzsdét (már csak azért sem, mert nem csak a részvényárak emelkedésén lehet pénzt keresni...). Nagyon nem mindegy ugyanis, hogy milyen állapotban van a világ legfontosabb gazdasága, az amerikai:

a makroadatok most ugyanis arról árulkodnak, hogy nagyon is rendben mennek a dolgok az Egyesült Államokban.

A bizalmi indexek és a BMI is a gazdasági szereplők optimizmusáról árulkodik, emellett az infláció is szépen emelkedik, még ha kisebb megingások előfordulnak és a maginfláció szintje elmarad egyelőre a Fed célkitűzéseitől. A munkanélküliség évtizedes mélypontra csökkent, a foglalkoztatottság stabilan növekszik.

Jók a kilátások a nemzetközi részvénypiacokon Forrás: Cultura Creative/© Cultura, all rights reserved./Monty Rakusen

A Trump elnök beiktatása utáni óriási optimizmus (amely masszív tőzsdei raliban öltött testet) ugyan visszafogottabbá vált, ahogy kiderült, hogy a kampány során beharangozott intézkedéseket nem feltétlenül lehet teljes egészében, a beígért tempóban a gyakorlatba is átültetni, azonban továbbra is a gazdaság bővülésére lehet számítani, legfeljebb a korábban vártnál alacsonyabb ütem mellett

. A Fed a piaci várakozások szerint júniusban és az ősz elején emelhet újra kamatot, miközben a pénznyomtatás idején felhalmozódott mérlegét csak később kezdi leépíteni

- mindenesetre a gazdaság ösztönzése helyett most már a beindult növekedés fenntartására koncentrál a jegybank.

Európa egyre jobban van

Az európai gazdaság nehezen tartja a lépést az amerikaival, de a makroadatok egyre optimistábbá teszik a befektetőket a mi kontinensünkkel kapcsolatban is. A fogyasztás a vártnál jobban bővül, a vállalati beruházások is tovább pörögnek, javulnak a munkaerőpiaci mutatók. Az infláció eközben csak lassan emelkedik, az Európai Központi Bank pedig minden pozitív előjel ellenére nem hajlandó kilépni a válság-üzemmódból, a monetáris szigorításnak még a látszatát is kerüli, nem hogy kamatemelésre kerítene sort.

A várakozások szerint a gazdaságösztönző, laza monetáris politika még jó darabig az európai hétköznapok részét képezi majd.

A pozitív kilátásokat legfeljebb a politikai bizonytalanságok árnyékolhatják be: a piacok figyelik az eurózóna országainak választásait valamint a Brexit-tárgyalások kimenetelét is, azonban a jelenlegi erős fundamentumok mellett a korábbi váratlan kimenetelű politikai események sem tudták tartósan megtörni az emelkedő trendet.

Ázsia stabil

Ami Ázsia legnagyobb gazdaságát illeti: Kínával kapcsolatban már senki sem emleget „hard landinget", és úgy tűnik, a korábbi villongások után az Egyesült Államokkal is sikerül normális viszonyt fenntartani – nem kis részben Észak-Korea őrült diktátora által jelentett fenyegetés hozza össze a feleket.

A kínai gazdaságban lényeges irányváltás nem várható, igyekeznek fenntartani a törékeny gazdasági egyensúlyt,

miközben próbálnak a jelentős, a GDP 250 százalékát meghaladó államadósság-rátán úrrá lenni és a munkaerőpiacot stabilizálni, jelen állás szerint sikerrel.

Japán gazdasága is a stabilitás jeleit mutatja, a gazdaság nehezen, de a kitűzött pályán halad. Ha Észak-Koreát sikerül kordában tartani úgy, hogy közben nem alakulnak ki emiatt újabb ütközőpontok a nagyhatalmak között (például Dél-Koreában vagy a Dél-kínai-tengeren),

akkor a világgazdaság ezen szegletében sem kell negatív fordulatra számítanunk a következő időszakban.

Összességében tehát a világgazdaság a lassú fejlődés jeleit mutatja, ami a tőkepiacokon az első negyedévben elért magas árfolyamszintek megtartását segítheti elő. Az első negyedévben tapasztalt elképesztő tőzsdei rali korrekciójaként néhány százalékos tőzsdei visszaesés ugyan egyáltalán nem lenne meglepő, azonban a gazdasági fundamentumok erősek és

az első negyedévről szóló tőzsdei gyorsjelentések is szép számokat hozhatnak, további tőzsdei növekedést előrevetítve.

A geopolitikai kockázatok azért óvatosságra intik a befektetőket, ám az előjelek alapján a szokásos májusi visszaesés idén jóval mérsékeltebb lehet vagy akár el is maradhat.

Mindemellett persze ha másért nem, már csak azért is a részvények közelében maradhatnak a befektetők, mert a kötvények továbbra is igen pocsékul fizetnek...