Musk: A Tesla le fogja nyomni az Apple-t

2016. április 2. A Tesla Motors amerikai elektromosautó-gyártó által közreadott képen a cég újdonsága, a Model 3-as, amelyet 2016. március 31-én mutattak be a kaliforniai Hawthorne-ben. A 2017-től gyártott Model 3-as kezdő ára 35 ezer dollár (mintegy 9,5 millió forint) lesz, ami kevesebb mint a fele a Tesla eddigi modelljeiének. (MTI/EPA/Tesla)
Vágólapra másolva!
Nagyon bízik a cégében Elon Musk: a vezér szerint a Tesla a jövőben lenyomhatja az Apple-t is. Egyelőre ezt még tisztes távolságban van, a Tesla értéke ugyanis 51 milliárd dollár, szemben az iPhone gyártójának 776 milliárd dolláros értékével. Musk szerint ugyanakkor világos a Tesla pályája, a Model 3 pedig meg fogja hozni a kívánt bővülést – írja a Financial Times.
Vágólapra másolva!

Az elektromos autó gyártása most kezdődött, és az első negyedévben azért a tervezettnél nagyobb költséggel járt. A költségek 32 százalékkal nőttek, miközben a bevételek csak 18 százalékos növekedést mutattak. A hírre esett ugyan az árfolyam, ám korábban, a Model 3 bejelentése után szárnyaltak a papírok.

A Model 3 kezdő ára 35 ezer dollár lesz, aminél a már futó Model S kétszer drágább. Épp ezért a szakértők attól tartottak, hogy az új autó kannibalizálni fogja az S eladásait. Musk szerint ezzel nem lesz gond, mert folyamatos a fogyasztók tájékoztatása, így egyértelmű lesz az egyes modellek közti különbség.

Arra a kérdésre, hogy mégis hogyan nyomja majd le a Tesla az Apple-t, Musk azt mondta:

a vállalat olyan automatikus gyártási folyamatot fejlesztett ki, amellyel megelőzik az összes több autógyártót.

Model 3 Forrás: MTI/EPA/TESLA/-------------------

A cég sokkal jobb lesz azáltal, hogy olyan gépeket épít, amelyek megépítik a gépeket. A robotok programozása, ahogyan egymással kommunikálnak, sokkal összetettebb szoftvert igényel egy autó összerakásánál. Szerinte ezt nagyon nehezen másolja majd le bármelyik másik vállalat. Azt mondta:

Elon Musk Forrás: Origo

Musk azt is mondta: a Tesla belefutott már abba a hibába korábban, hogy nem tudta teljesíteni a saját maga által meghatározott termelési célokat. Megpróbálták ugyan leküzdeni az X modell gyártásának problémáit, ám a cég újabb kihívással néz szembe: a mostani 76 ezer autóról 2020-ra évi egymillióra kell feltolni a gyártási kapacitást.

Musk szerint a cég következő modelljével, az Y-nal egyértelműen vezető szerepet fog elérni a többi gyártóval szemben.

A Modell Y egy crossover sport felszereltségű autó lesz, és ugyanazt az árfekvést célozza meg, mint a 3-as. Az autót egy olyan új gyárban fogják összerakni, amely más szintet képvisel majd minden más autógyárhoz képest.