Kínai befektetőcsoport lett a Deutsche Bank főrészvényese

Deutsche Bank
Deutsche Bank AG is the largest assets and number of employees in Germany and is considered one of the world's most influential banks. October 2015
Vágólapra másolva!
A Deutsche Bank bejelentése szerint a bank legnagyobb részvényesévé lépett elő a kínai HNA Group befektetőtársaság.
Vágólapra másolva!

A HNA Group a bécsi C-Quadrat vagyonkezelő társaság közvetítésével 9,92 százalékos részesedésre tett szert a német kereskedelmi bankban, megelőzve az eddigi legnagyobb részvényest, a katari uralkodó család HNA befektetési társaságát, amely hat százalékos DB pakettel rendelkezik. A harmadik legnagyobb részvényes a Blackrock vagyonkezelő társaság közel hat százalékos részesedéssel.

A kínaiak már küldtek embert a felügyelő bizottságba Forrás: Picture-Alliance/AFP/Verwendung weltweit, usage worldwide/Torben Andahl

A HNA az év elején kezdte meg a beszállást a DB részvényesei közé azzal a kinyilvánított szándékkal, hogy közel tíz százalékos pakett megszerzésével az egyik főrészvényesként a bank vezetésének törekvései mögé álljon. John Cryan, a DB vezérigazgatója márciusban nyolc milliárd eurós tőkeemelést hajtott végre a Deutsche Banknál, a kínai befektető társaság pedig a kibocsátás során 3,04 százalékról 4,76 százalékra növelte részesedését.

A HNA Group mint főrészvényes érdekeinek a képviseletében a C-Quadrat alapító-vezérigazgatója, Alexander Schütz helyet kapott a Deutsche Bank felügyelő bizottságában.

A kínai HNA Group befektetőtársaság egyebek között főként turisztikai, légiforgalmi és ingatlanpiaci befektetésekkel foglalkozik. A társaság pályázik a Frankfurt Hahn repülőtér megvásárlására is.