Tovább uralja a világot az Apple

Tim Cook Apple vezérigazgató
SAN FRANCISCO, CA - JUNE 08: Apple CEO Tim Cook delivers the keynote address during Apple WWDC on June 8, 2015 in San Francisco, California. Apple annouced a new OS X, El Capitan, and a new iOS during the keynote at the annual developers conference that runs through June 12. Justin Sullivan/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Noha az iPhone-eladások az idei második pénzügyi negyedévben elmaradtak a várakozásoktól, és a bevételek is alulmúlták a prognózisokat, az Apple nyeresége lenyomta a szakértői számításokat. Ráadásul a vállalat továbbra is hatalmas mennyiségű készpénzt tárol külföldön, miközben a szolgáltatásaiból származó bevételei önmagukban is meghaladják egyes nagyvállalatok összteljesítményét.
Vágólapra másolva!

Amennyiben csupán az alapvető számokat nézzük az Apple által most közzétett negyedéves gyorsjelentésből, úgy igen vegyes képet láthatunk. A tisztított egy részvényre jutó nyereség 2,10 dollár volt, szemben a Thomson Reuters 2,02 dolláros elemzői konszenzusával. Ezzel szemben az 52,9 milliárdos bevétel már alulmúlta az 53,02 milliárdos elemzői prognózist – írja a CNBC. A vállalat egyébként 43,5 és 45,5 milliárd dollár közötti tartományba várja a harmadik pénzügyi negyedéves bevételt, míg az elemzői várakozás 45,6 milliárdos.

Az igazán izgalmas részek azonban ezek után következnek. Kiemelten fontos szereppel bírnak ugyanis az Apple számára az iPhone-eladások, amelyek 50,8 millióval nem érték el a FactSet 52 milliós elemzői konszenzusát. Itt azonban fontos kiemelni, hogy az elemzőkkel együtt a cég vezérigazgatója, Tim Cook is hangsúlyozta, sokan inkább kivárnak a következő modell megjelenése előtt.

Ráadásul idén ősszel

egy úgynevezett „szuperciklus" is beindulhat az iPhone piacán.

Ez azt jelenti, hogy a számítások szerint több mint 300 millió telefon lehet kint olyan felhasználóknál, akik a készülékek életkora miatt várhatóan még ebben az évben elkezdik lecserélni okostelefonjaikat újabb modellekre.

Szupersztár a nagyok között

Jóllehet az Apple számára az iPhone-értékesítések még mindig messze a legnagyobb bevételt (33,2 milliárd dollárt) jelentik, a második helyen az alkalmazásokon keresztüli szolgáltatások állnak 7 milliárd dollárral. Ez pedig a második negyedévben mintegy 13 százalékát adta a cég összbevételének.

Az Apple részvényárfolyamának alakulása Forrás: Investing.com

Mindazonáltal akkora számról beszélünk, hogy az Apple csak a szolgáltatásokon keresztül

nagyobb bevételt ért el ebben a negyedévben, mint a Starbucks (5,3 milliárd) vagy a McDonald's (5,7 milliárd dollár).

Mi több, az Apple célja az, hogy megduplázza a szolgáltatásokból elért bevételét 2020-ra.

Kényes készpénzállomány

Ha az Apple-ről beszélünk, nem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy a vállalat legendásan hatalmas mennyiségű készpénzállománnyal rendelkezik. Ez pedig most rekordszintre ugrott, és 10 milliárdos bővüléssel elérte a 256,8 milliárd dollárt. Összevetésképpen,

az Apple készpénzállománya önmagában nagyobb, mint a General Electric teljes piaci kapitalizációja.

A cég számára egyébként ez elég kényes kérdés is, mivel adózási szempontok miatt főként az Egyesült Államokon kívül tárolja a készpénzét.

Az Apple Fifth Avenue-i áruháza New Yorkban Forrás: AFP/Andrew Burton

Nem véletlen tehát, hogy egyes elemzők is úgy látják, az Apple-nek fel kellene pörgetnie ezen pénzek visszaforgatását, például részvény-visszavásárlásokon vagy osztalékfizetéseken keresztül. Külön érdekesség, hogy ilyen véleményt azután fogalmaztak meg, hogy az Apple kedden 0,57 dollárról 0,63 dollárra emelte meg az osztalékfizetését, amivel

így összesen 13,22 milliárdot fizet ki a részvényeseknek.

Ezzel a lépéssel pedig a technológiai óriás lehagyta az Exxont, és a világ legnagyobb osztalékfizető vállalatává lépett elő.