Zsebre rakják a Facebook gyakornokai az átlag amerikaiakat

facebook, facebook adó,
Vágólapra másolva!
A legtöbb tinédzser már attól boldog Amerikában, ha tíz dollárt kereshet egy óra alatt a nyáron, de a szerencsés kevesek, akik elcsípnek egy gyakornoki állást a Facebooknál, akár 8000 dollárt is szakíthatnak egy hónapban. A közösségi médiacég a legmagasabb gyakornoki fizetést adja a Glassdoor kimutatása szerint, írja a Bloomberg.
Vágólapra másolva!

A tech-cégek uralják a legjövedelmezőbb gyakornoki állások 25-ös listáját: az első tízből nyolc helyet elviszik. A lista összeállításához a Glassdoor a cégek az elmúlt 12 havi gyakornoki fizetések medián értékét vette alapul az USA-ban 25 cégnél. A bankok messze nem értek el olyan jó helyezést, mint a tech-cégek. A Bank of Americánál a gyakornoki fizetések medián értéke 4570 dollár volt, a Deutsche Banknál adott a 4640 dollár pedig épp elég volt a 25. helyre.

Forrás: AFP/Jonathan Nackstrand

Egy Rodney Folz által készített tanulmány korábban már nagy visszhangot váltott ki a Szilícium-völgyben a gyakornokok körében. Folz Facebookra és a Microsoftra vonatkozó eredményei majdnem megegyeztek a Glassdooréval. Azt találta, hogy a gyakornokok átlagban 6000 dollárt kapnak az Intiut Inc.-nél, a Glassdore szerint pedig 5440-et, és Folz szerint a Google gyakornokai némileg többet kapnak, mint a Glassdore felmérése mutatja.

A különbség oka, hogy míg Folz adatai a mérnök végzettségű, menedzsmentben és a design szektorban mozgó gyakornokokra vonatkoznak, addig a Glassdoor szélesebb kört ölelt fel, így a HR és a reklámszakma is ide tartozott. A legtöbbet fizető nem technológiai cég a listán az Exxon Mobil, amely a harmadik helyet érte el a havi 6507 dolláros medián értékével.

facebook, grassdoor, gyakornok Bloomberg

Kiegészítésként a bőkezű fizetési cetlikhez több gyakornok szállását, étkezését és közlekedését is a cég fizette. A legtöbb gyakornoki státusz a felmérésben San Francisco térségében volt, ahol a lakásbérlés meglehetősen drága, az ingyen lakhatás elég gáláns kegészítés.
Az áltagos bérek országos szinten évi 48 ezer dollárra rúgnak, ami havi 4000 dollárt jelent. Ez a fele annak, amennyit a Facebook a gyakornokainak fizet.