Itt az új hitelcsapda: iszonyatosan eladósodtak az amerikaiak

pénz dollár
2777213 01/22/2016 US dollars. Natalia Seliverstova/Sputnik
Vágólapra másolva!
Idén az amerikaiak adósságállománya meghaladhatja a 2008-as szintet, amivel rekordot dönthetnek a hitelek 2017-ben. Ráadásul minden tízedik amerikai több mint 100 ezer dollárral tartozik.
Vágólapra másolva!

Idén az adósságállomány valószínűleg meghaladja majd a 2008-ban tapasztalt 12 ezer 680 milliárd dollárt az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed szerint. Ez pedig rekord szintet jelentene az USA lakosságának hitelállományában.

Manapság az átlagos amerikai egyébként 37 ezer dolláros adóssággal bír, azonban ebben nincsenek benne a jelzáloghitelek, melyek a Northwestern Mutual szerint könnyedén hozzáadnának még egy nullát a számhoz – írja a Moneyish. Ezzel párhuzamosan

minden tízedik amerikai 100 ezer dollárt meghaladó adósságtól szenved,

és ez sem tartalmazza a jelzáloghiteleket.

Mindez igencsak megnehezíti az amerikaiak helyzetét, mivel minden ötödik ember költi el havi jövedelmének legalább a felét adósságtörlesztésekre – derül ki a 2700 embert bevonó felmérésből. Még szomorúbb, hogy 10-ből egy ember véli úgy, hogy az élete végéig sem fogja tudni törleszteni az adósságát.

Adósság és fogyasztás

Noha ez elsőre akár azt is jelenthetné, hogy az amerikaiak többsége lényegében csak az alapvető fogyasztási cikkekre, illetve hiteltörlesztésre költi a jövedelmét, ez messze nincs így. Az átlagos amerikai ugyanis miután megvette az olyan alapvető tételeket, mint az élelmiszer, jövedelmének nagyjából 40 százalékát nem alapvetően szükséges javakra és szolgáltatásokra, hanem olyanokra költi, mint utazás, szórakozás vagy hobbi. Ez pedig azzal szembeállítva furcsa, hogy mindeközben a hitelek leépítésére csupán 33 százalékot fordít az átlag amerikai.

Jelentős adósságok mellett is költekeznek az amerikai fiatalok Forrás: 123rf.com

Ez a trend pedig rendkívül káros a Northwestern Mutual szakértője szerint. Nagy hiba ugyanis, hogy

sokan csak görgetik maguk előtt az adósságot, amely így csak egyre drágább lesz,

eközben viszont nem alapvető tételekre költik el a pénzt – mondta Rebekah Barsch, a cég alelnöke.

Veszélyes fiatalság

Ráadásul az Y generáció értékrendje a számok alapján még rosszabb is, mint az átlagé. Az ebbe a korcsoportba tartozóknak ugyanis csupán 22 százaléka nyilatkozta, hogy minden hónapban amennyit csak tud, az adósság leépítésére fordít – ilyen lehet például a hitelkártya, a diákhitel vagy az autóhitel. Ezzel szemben az átlagos amerikaiak 35 százaléka így tesz. Mi több,

az Y generáció tagjainak 32 százaléka túlzottan vagy könnyelműen költekezik,

míg az átlagos válaszadók közül ezt csak négyből egy mondta.

Barsch véleménye szerint az alapvető probléma abban rejlik, hogy mindenhonnan a vásárlási kedvet erősítő impulzusokkal bombázzák a fogyasztókat. Eközben pedig a társadalom egésze nagyon gyorsan csúszik bele hatalmas adósságba, amelyből aztán rendkívül nehéz kijönni.