Nagyon nem megy az IBM-nek

Hannover, 2017. március 21. Látogatók az IBM amerikai számítástechnikai konszern standjánál a hannoveri CeBIT-en 2017. március 21-én. A világ egyik legnagyobb számítástechnikai és távközlési szakvásárán ebben az évben 70 ország több mint 3000 cége mutatja be termékeit. (MTI/EPA/Focke Strangmann)
Vágólapra másolva!
Az elemzők által vártnál nagyobb mértékben csökkentek az IBM bevételei az első negyedévben a vállalat hagyományos informatikai szolgáltatásai iránti kereslet gyengesége miatt.
Vágólapra másolva!

Az amerikai informatikai óriáscég 18 milliárd 155 millió dollár bevétel mellett 1 milliárd 750 millió dolláros nyereséget termelt január-márciusban. Éves összevetésben a bevétel 2,84 százalékkal, a profit pedig 13,11 százalékkal csökkent - ez derült ki a New York-i tőzsde keddi zárása után közölt vállalati gyorsjelentésből.

Látogatók az IBM standjánál a hannoveri CeBIT-en 2017. márciusában Forrás: MTI/EPA/Focke Strangmann

Elemzők 1,6 százalékos bevételcsökkenésre (18,39 milliárd dollárra) számítottak a tavalyi negyedik negyedéves 1,3 százalékos visszaesés után. A cég egyes tételektől megtisztított részvényenkénti negyedéves adózott eredménye 2,38 dollár volt, ami viszont meghaladta az elemzők 2,35 dolláros prognózisát.

Az IBM bevételei már a huszadik egymást követő negyedévben estek vissza,

és a vártnál nagyobb mértékű első negyedéves csökkenés azt sejteti, hogy a reméltnél hosszabb ideig kell várni a fordulatra.

A hagyományos hardver és szoftver szolgáltatások stagnálása miatt

az IBM már jó ideje a felhőalapú, analitikai, mesterséges intelligencia és biztonsági szolgáltatások felé fordult.

Az utóbbiakból származó bevételek növekedése azonban az idei első negyedévben sem tudta ellensúlyozni a vállalat hagyományos tevékenységéből befolyó bevételek csökkenését.

Az IBM árfolyama közel 4,7 százalékkal, 162,20 dollárra csökkent a New York-i tőzsde elektronikus kereskedésében a vártnál rosszabb gyorsjelentés következményeként, ami azt jelenti, hogy tavaly decemberi szintre esett vissza az árfolyam. Az utóbbi 52 hét alatt 142,50 és 171,69 dollár között mozgott a cég árfolyama.