Úgy tűnik, megszelídül a brit ingatlanpiac

Londoni City
Buildings in the City of London as viewed from Waterloo Bridge on Saturday, Jan. 28, 2017, in London, United Kingdom. The City of London is the main hub of financial services in the United Kingdom and is often termed 'The City'. (Photo by Jonathan Nicholson/NurPhoto)
Vágólapra másolva!
Márciusban két éve először mutattak csökkenést országosan a brit ingatlanárak. Úgy tűnik, egyre inkább enyhül az ingatlanpiaci helyzet a szigetországban.
Vágólapra másolva!

A brit lakásárak 0,3 százalékos havi esést mutattak márciusban a Nationwide Building Society adatai szerint. A csökkenés azért jelentős, mert ez az első, országos szintű gyengülés 2015 júniusa óta – írja a Bloomberg.

A zsugorodás ráadásul 4,5 százalékról 3,5 százalékra húzta le az éves rátát, ami

a leggyengébb éves alapú áremelkedésnek számít 2015 augusztusa óta.

Változások a mélyben

Jóllehet a havi mozgások gyakran mutatnak kilengéseket, a mostani adat azt a mélyszerkezeti trendet erősíti, amely arra utal, hogy a brit ingatlanpiac fokozatosan lecsendesedik.

Összevetésképpen, tavaly ilyenkor az éves drágulás még 6 százalékos volt.
Noha a Nationwide jelentésében nem szerepelnek részletes lebontások a régiókat tekintve, a szervezet közölte,

a kép igencsak változatos, amennyiben az egyes területeket nézzük.

Anglia déli része például továbbra is tartja az erejét az északi térségekhez képest, annak ellenére is, hogy ez az eltérés egyre zsugorodik.

Csökkennek a brit ingatlanárak Forrás: NurPhoto/Jay Shaw Baker

Az anyag megállapításai egyébként egybevágnak a korábbi hírekkel, amelyek szerint Londonban különösen érzékelhető az árcsökkenés.

A brit főváros esetében ugyanis a brexit körüli bizonytalanságok az intézmények felől érkező keresletet is visszafogták az elmúlt időszakban,

jóllehet a gyenge font egyesek számára továbbra is igen vonzó lehetőségeket nyújt. A Deutsche Bank például nemrégiben kötelezte el magát évekre a főváros mellett.

Londoni nehézségek

Londonban az igazi csökkenéseket a belső, igencsak drága kerületek luxusingatlanjai mutatják. Ezzel függ össze az is, hogy sokan ma már inkább a külső kerületekben próbálnak lecsapni a kedvező lehetőségekre.

Mindezzel párhuzamosan a Nationwide azt is jelezte, 1978 óta nem volt ilyen szűk a rés a legolcsóbb és a legdrágább régiók éves változásainak rátái között.