Mellékszereplő tarolta a legnagyobbat januárban

nyersanyag árupiac bánya bányászat réz
In this undated handout photograph released on June 6, 2014 by PT Newmont Nusa Tenggara, trucks haul raw earth materials in the Batu Hijau copper mine site, located in Indonesia's West Nusa Tenggara province. US mining giant Newmont said on June 5, 2014 it was placing thousands of workers at its Indonesian copper mine on leave and declared force majeure to avoid liability on existing orders, blaming new rules governing the sector. AFP PHOTO / PT NEWMONT NUSA TENGGARA -----EDITORS NOTE----- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / PT NEWMONT NUSA TENGGARA" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS SERVICE TO CLIENTS / AFP / PT NEWMONT NUSA TENGGARA / PT NEWMONT NUSA TENGGARA
Vágólapra másolva!
Noha a befektetők többsége manapság főként a részvénypiacokra és a dollárra figyel, Donald Trump elnökségének kezdete mozgalmas hónapot eredményezett a nyersanyagpiacon is. A legnagyobb nyertes pedig egy ritkán emlegetett fém volt.
Vágólapra másolva!

A nyersanyagok általában emelkedést produkáltak azt követően, hogy Donald Trumpot elnökké választották tavaly novemberben. Az új elnöktől várt infrastrukturális beruházások ugyanis ralit generáltak az olyan fémek piacán, mint az ólom, a palládium vagy a réz – írja a MarketWatch.

Az év első hónapjában ezen nyersanyagok tovább meneteltek, miközben az olaj és más energiához köthető eszközök gyengültek. Ez utóbbi oka, hogy Trump úgy nyilatkozott, csökkentené a kitermelési korlátokat, ami további kínálatot eredményezne az egyébként is telített piacon.

Mivel tehát a fémek erősödtek, az energiához köthető nyersanyagok pedig gyengültek, így

az indexek összességében nem változtak jelentősen a hónap végére

– mondta Tyler Richey, a The 7:00's Report társszerkesztője.

Mutatók egyensúlyban

Az összesen 22 nyersanyag határidős jegyzéseit követő Bloomberg Commodity Index csupán kevesebb mint 0,1 százalékos emelkedéssel zárta a hónapot. Közép-európai idő szerint szerda délután a mutató több mint 0,2 százalékos pluszban volt. A januári teljesítményével egyébként az index éppen hogy összehozta az izmosodást a harmadik egymást követő hónapban.

Ezzel párhuzamosan viszont a 23 nyersanyag határidős jegyzéseit tükröző Dow Jones Commodity Index kevesebb, mint 0,1 százalékos mínuszban fejezte be a hónapot. Február első napján ez a mutató 0,2 százalékos pluszban állt.

Az ólom árfolyamának alakulása Forrás: Investing.com

A januári nyertesekre tekintve az látszik, hogy

az abszolút győztes az ólom volt,

amely több mint 14 százalékot tudott emelkedni – derül ki a FactSet adataiból. Az ólom izmosodása elsősorban a dollár korrekciójának tudható be – mondta Jodie Gunzberg, az S&P Dow Jones Indices nyersanyagpiaci vezetője. Hozzátette, minden 1 százalékos dollárgyengülés átlagosan több mint 7 százalékkal erősíti az ólom árfolyamát.

Az ólom kapcsán Gunzberg rámutatott továbbá, hogy az S&P GSCI Lead index több mint 16 százalékot izmosodott januárban, amivel

a legjobb hónapot produkálta 2010 júliusa óta.

Fémek az élen

Mindezzel együtt a platina és a palládium egyaránt 10 százalék fölött erősödött, míg a réz közel 9 százalékot emelkedett. Az arany határidős jegyzései 5 százalék fölött emelkedtek, ami a legnagyobb havi teljesítménynek számított június óta. Az ezüst pedig szeptember óta először tudott havi erősödést produkálni – majdnem 10 százalékos felíveléssel.

A jelenlegi politikai helyzet továbbra is támogatja az ipari nyersanyagokat.

Nem tudja azonban segíteni az energiát, mivel ezen a területen sokkal inkább a globális piaci kép dominál – hangsúlyozta Richey. A nemesfémek emellett szorosan együtt mozognak a dollárral és az egész Trump által fűtött kereskedéssel.

A nemesfémek ki vannak szolgáltatva a Trump által fűtött piacnak Forrás: RIA Novosti/RIA Novosti/Pavel Lisitsyn

Az arany januári teljesítményét éppen ezért erősítette, hogy az ICE U.S. Dollar index a hónapban 2,6 százalékkal gyengült. Amennyiben tehát a tőke újabb lendületet kap Trumptól, úgy – ha az infláció nem kezd váratlanul és jelentősen megugrani –

meredek korrekció következhet be az arany árfolyamában.

Az ipari nyersanyagok azonban tovább erősödhetnek idén, ahogy az infrastrukturális beruházások mellett az amerikai gazdasági aktivitás is felpörög – jelezte Richey.

Nagy kérdés viszont, hogy mi lesz az olajár jövője. Ezen a téren ugyanis Trump politikája a globális piaccal, illetve az OPEC kitermelési politikájával találkozik, melyek együtt igencsak bonyolítják az összképet. Ráadásul ha Trump kormányzása alatt az USA valóban beizzítja a fúróit, akkor ez nagyobb kínálathoz, vagyis alacsonyabb árakhoz vezethet – mondja Adam Koos, a Libertas Wealth Management Group elnöke. Ebben az esetben viszont elképzelhető, hogy az OPEC is átgondolja a korábbi korlátozásait, reagálva az új körülményekre.