Bruttó 270 ezer forint volt az átlagbér 2016-ban

NEM HASZNÁLHATÓ!
NEM HASZNÁLHATÓ!
Vágólapra másolva!
Egy felmérés szerint Magyarországon 2016-ban a havi bruttó átlagfizetés 270 ezer forint volt, 10 ezer forinttal több, mint egy évvel korábban.
Vágólapra másolva!

Tavaly is Budapesten voltak a legmagasabb fizetések, derült ki a Workania állásportál által működtetett Fizetesek.hu bérfelméréséből.

A fővárosi bérek átlaga elérte a 350 ezer forintot,

növelve ezzel Budapest és az ország többi része közti bérszakadékot. A felmérés szerint továbbra is csak öt nyugat-magyarországi megye tudta megközelíteni ezt a szintet: a korábbi évekhez hasonlóan

  • a Komárom-Esztergom megyei (298 ezer forint),
  • a Győr-Moson-Sopron megyei (285 ezer forint),
  • a Vas megyei (283 ezer forint), valamint
  • a Fejér és Veszprém megyei (280 ezer forint)

munkavállalók kerestek havi bruttó 300 ezer forint közelében. Heves és Pest megye dolgozói 270 ezer forintra számíthattak átlagosan, a többi régióban a bérek már 250 ezer forint körül, vagy az alatt mozogtak.

Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén, Zala, Baranya, Jász-Nagykun-Szolnok az előbbi, míg Nógrád, Hajdú-Bihar, Tolna és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye az utóbbi kategóriába tartozik.

A legalacsonyabb fizetésre Csongrád, Somogy, illetve Békés megye dolgozói számíthattak,

ott az átlagbér havi bruttó 220 ezer forint volt, derült ki a Fizetesek.hu felméréséből.

Ami a fizetéseket illeti, továbbra is tarol a főváros Forrás: MTI/Faludi Imre

A portál közleménye szerint országosan a legkevesebbre a segédmunkások számíthattak havi bruttó 147 ezer forintos átlagfizetésükkel, a másik véglet a felsővezetők átlagos havi 757 ezer forintos fizetése volt.

A ranglétra köztes szakaszán az alsóbb fizetési kategóriákban a szolgáltatási szféra alkalmazottai és a szakmunkások (180 ezer forint), valamint az adminisztratív alkalmazottak (200 ezer) helyezkedtek el. A műszaki és technikai területen szakképzett dolgozók, tehát a mérnökök és IT-szakemberek átlagosan havi 340 ezer forintot kerestek tavaly, a középvezetők átlagbére pedig bruttó 440 ezer forint volt.

Az iskolai végzettséggel arányosan növekedett a munkavállalók bére is.

A felmérés szerint, míg szakközépiskolával az alkalmazottak átlagosan bruttó 186 ezer forintot kaptak, érettségivel ez az összeg már 220 ezer forintra nőtt. Az OKJ-képzés a munkahelyen átlag 228 ezer forintot ért, a diploma viszont ezeknél jóval többet: főiskolai végzettséggel rendelkező munkavállalók átlag 360 ezer forintos, egyetemi diplomával rendelkezők akár 400 ezer forintos bruttó fizetésre is számíthattak 2016-ban.

Nagyobb cég = nagyobb bér

A cégnagyság szerinti összehasonlításból kiderült, hogy a kollégák számának növekedésével arányosan növekedett a várható fizetés nagysága is, derült ki a kutatásból.

A kis cégek átlagosan harmadával kerestek kevesebbet 2016-ban, mint a nagyvállalatok alkalmazottai.

A kevesebb mint 10 főt foglalkoztató cégek alkalmazottainak átlagfizetése nem érte el a 200 ezer forintos határt sem, de 50 dolgozónál már 250 ezer forint volt az átlag, míg 250 alkalmazott esetében már 300 ezer. A több mint 1000 főt foglalkoztató nagyvállalatoknál már bruttó 330 ezer forint volt a bruttó átlagbér.