Oroszország újra felkerült a befektetők térképére

rubel
2776910 01/21/2016 Russian banknotes and coins. Vladimir Trefilov/Sputnik
Vágólapra másolva!
Az orosz gazdaság lassan kilábal a recesszióból: a tőzsdei indexek emelkedtek, a rubel erősödött és a makrogazdasági mutatók javultak - írja a Die Welt. A német lap szerint az utóbbi hónapokban az orosz vállalatok tőzsdei értékpapírjai iránt jelentősen nőtt a befektetők érdeklődése.
Vágólapra másolva!

Több vezető nemzetközi bank előrejelzése szerint 2017-ben az orosz értékpapír-alapok a külföldi befektetők számára kiemelten fontosakká válnak, és a nemzetközi befektetési alapok homlokterébe kerülnek, írja a Die Welt az orosz gazdaságról megjelent friss elemzésében.

Az elmúlt két évben az orosz gazdaság négy százalékkal zsugorodott az alacsony olajár és a pénzügyi szankciók következtében, de

idén már két százalék körüli bővülés várható, és az orosz részvénypiac is újra felkerült a befektetők térképére,

írja a német lap.

Forrás: RIA Novosti/Vladimir Trefilov

Az elemzés kiemeli, hogy több nemzetközi befektetési bank, így például a Morgan Stanley is befektetési forgatókönyveket dolgozott ki az orosz gazdaság növekedésére számítva, és ezekben már számolt a szankciók eltörlését követő előnyökkel is.

A banki elemzők szerint a közeljövőben a tőkebeáramlás növekedni fog és a rubel erősödése folytatódik.

A HSBC meglátása szerint Oroszország gazdasági kilátásai pozitívak, és a szankciók eltörlése nem tekinthető az orosz gazdasági növekedés meghatározó tényezőjének.

A Die Welt szerint az Oroszország felé irányuló, növekvő befektetési kedvnek elsősorban a pénzügyi szektor lesz a kedvezményezettje.

Ugyanakkor a Die Welt aláhúzza, hogy

az orosz gazdaság továbbra is alapvető reformokra szorul.

A fejlődés legfontosabb gátja – a lap szerint - az állampolgárok alacsony bizalmi szintje az államhatalmi szervek felé, ami jelentős mértékben rontja a belső piaci „játékszabályok" áttekinthetőségét.

Csökkent a tőkekiáramlás

Orosz banki elemzők szerint is kezd helyreállni a bizalom az orosz értékpapírok iránt, miközben a rubel árfolyama is tartósan javult.

Meglátásuk szerint a szankciók hatása ma már jelentősen csökkent, és 50-55 dolláros hordónkénti olajár mellett és a szerkezeti reformok hiányában körülbelül két százalékos GDP-növekedés érhető el idén.

A moszkvai tőzsdei index és a rubel is stabilizálódott Forrás: Anadolu Agency/2016 Anadolu Agency/Sefa Karacan

Elemzők szerint

az elkerülhetetlen reformoknak ki kell terjedniük a kiszámítható adópolitikára, a túlszabályozás és a bürokrácia csökkentésére, valamint a nyugdíjrendszer megváltoztatására.

Az orosz gazdaság tavaly az év második felében kezdett el stabilan növekedni főként az ipari termelés felfutásának és a külföldi tőke kiáramlásának csökkenése következtében.

Az orosz fizetési mérleg jelenleg stabil, és javul a bizalom az orosz befektetések iránt, amit az is alátámaszt, hogy

míg 2014-ben 150 milliárd dollár hagyta el az országot, tavaly már csak 15 milliárd dollár.


A rubel árfolyama elsősorban annak következtében erősödött, hogy dollár helyett egyre inkább rubelben képződnek a lakossági megtakarítások.

Elemzők kiemelik, hogy az orosz bankrendszert is sikerült konszolidálni, és a rossz hitelek aránya továbbra sem tekinthető magasnak.