Irreális kezdőbérre számítanak a budapesti diákok

Budapest, 2015. július 23.
Érdeklődők a Pont Ott Parti hivatalos ponthatárváró rendezvényen a Nemzeti Közszolgálati Egyetem előtt 2015. július 23-án. Ezen a napon este 20 órakor nyilvánosságra hozták a szeptemberben induló felsőoktatási képzések ponthatár
Budapest, 2015. július 23. Érdeklődők a Pont Ott Parti hivatalos ponthatárváró rendezvényen a Nemzeti Közszolgálati Egyetem előtt 2015. július 23-án. Ezen a napon este 20 órakor nyilvánosságra hozták a szeptemberben induló felsőoktatási képzések ponthatárait. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Vágólapra másolva!
Amikor a friss diplomások rászabadulnak majd a magyar munkaerőpiacra, sokan közülük csalódni fognak, ahogy szembesülnek a kereseti lehetőségekkel: az Origo tudósítójának egy szakkiállításon többen nagyságrendileg nettó 100 ezer forinttal lőttek a várható átlagos kezdőbérek fölé.
Vágólapra másolva!

A 17. Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállítás célja az volt, hogy a fiatalok választ kapjanak felsőoktatással kapcsolatos kérdéseikre, illetve hogy összekapcsolja a különböző intézményeket a diákokkal. Az Origo riportere arra volt kíváncsi, hogy

az egyes szakokon végző hallgatók mekkora kezdőbérrel vághatnak majd neki az életnek,

és ezt nem az oktatási intézmények tökéletesre formázott prospektusaiból vagy fizetett dolgozóitól, hanem a már ott tanuló hallgatóktól akarta megtudni, felmérve ezzel, azok mennyire vannak képben saját lehetőségeikkel.

Összeállításunk első részében főként a gazdaságtudományi szakokon végző fiatalok várható kezdő fizetéseit vettük górcső alá.

Szavazzon!

Ön szerint az alábbi szakokról kikerülő pályakezdők közül kik számíthatnak a legmagasabb kezdő fizetésre?

Gazdálkodás és menedzsment

– mondta az Origónak egy hallgató az Educatio szakkiállításán. Szerinte egy pályakezdő bére itt kezdődik azok számára, akik gazdálkodás és menedzsment szakon végeznek. Egy másik diák is 200 ezer feletti nettó fizetést említett, míg egy harmadik szerint átlagon felüli bérezésre számíthatnak a náluk végző hallgatók.

Az összeget nagyságrendileg eltalálták, viszont nem nettóban, hanem bruttóban:

a Felvi.hu felsőoktatási portálon a pályakezdők által kitöltött kérdőívek alapján összeállított adatok szerint a legnépszerűbb alapszakon az elmúlt években végzettek 2013-ban bruttó 239 ezer forintot kerestek havonta.

A HR Portal bérkalkulátora szerint

ez mindössze 159 ezer forint nettót jelent,

szemben a diákok által említett 200-300 ezres fizetésekkel.

Ezt az összeget némileg árnyalja, hogy az elmúlt években folyamatosan nőttek a bérek:

2013 óta előbb 3 százalékkal, majd 4,3 százalékkal emelkedtek a nettó átlagkeresetek

a nemzetgazdaságban, míg tavaly az év első 11 hónapjában a nettó átlagkereset a személyijövedelemadó-szabályok változása miatt 7,8 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban. Ezek átlagkeresetek, nemzetgazdasági szinten, természetesen ágazatonként óriási különbségek vannak.

Az elvárt és valós bérek között olykor óriási különbségek vannak Forrás: MTI/Kollányi Péter

Ha az átlagos béremelkedéseket is számításba vesszük,

2016 végére a fenti 159 ezer forintos nettó átlagkereset is könnyedén 180 ezer forint fölé emelkedhetett,

azonban ez még mindig a diákok által említett összegek alatt van.

Kereskedelem és marketing

Egy debreceni hallgató szerint az alapfizetések 150 ezer forintnál kezdődnek azoknál, akik kereskedelem és marketing szakon végeznek, míg egy budapesti egyetem hallgatója már úgy látja, hogy a nettó átlagos kezdő kereset 225 ezer forint körül van.

A Felvi.hu 2013-as adatai 230 ezer forintos bruttó bért jeleznek, ami körülbelül 153 ezer forintos nettó fizetést jelent.

Legalább 240 ezret kereshet egy illatszerbolti eladó

A KSH adatai alapján megmutatjuk, hogy hol érdemes dolgozni a kereskedelemben. Meglepő számok jönnek!

Pénzügy és számvitel

Egy miskolci hallgató egy felmérésre hivatkozva azt mondta, hogy

bruttó 252 ezer forintot keresnek a pénzügy-számvitel szakokon végző fiatalok.

Egy másik hallgató szerint „250-300 ezer forintot biztosan megkeres” az, aki ezen a szakon végez. Mások szerint az is fontos tényező, hogy a duális képzés is anyagi juttatással jár, ami egy budapesti fiatal szerint a piaci bérekhez képest nagyon jó fizetést biztosíthat.

A 2013-as felmérés szerint bruttó 247 ezer forint volt a pénzügy és számvitel szakokon végzők átlagos kezdő fizetése, ami nettóban körülbelül 164 ezer forintot teszi ki.

Turizmus-vendéglátás

A turizmusban a megkérdezettek szerint a kezdő fizetések körülbelül 200-220 ezer forint körül lehetnek. A Felvi.hu vonatkozó adatai szerint bruttó 182 ezer forint, azaz nettó 121 ezer forint lehet a pályakezdők átlagos nettó bére.

Megnéztük, hogy hol lehet a legtöbbet keresni Magyarországon

Egy kezdő légiforgalmi irányító majdnem annyit keres ma Magyarországon, mint egy vezérigazgató. Ez több mint másfél millió forintot jelent bruttóban. A legjobban fizető foglalkozások élmezőnyében a különböző cégvezetői pozíciók mellett vannak IT-s állások, de szintén jól fizetnek egyes speciális egészségügyi...

Gazdaságinformatikus

Egy gazdaságinformatikusként végző hallgató nettó 250 ezer forintos kezdő fizetésre számíthat egy soproni egyetemista szerint. Véleményét osztja fővárosban tanuló diáktársa, aki szintén legalább 250 ezer forintot jelölt meg kezdő bérként. Velük szemben egy debreceni hallgató mindössze körülbelül 170 ezer forintot mondott, azt is bruttóban.

A felmérés ezzel szemben bruttó 266 ezer forintot hozott ki átlagos kezdő bérnek 2013-ban, ami nettóban körülbelül 177 ezer forint körül lehetett – természetesen, ahogy a többi szakhoz hasonlóan, az elmúlt három évben itt is nőhettek a keresetek.

Érdeklődők a Pont Ott Parti hivatalos ponthatárváró rendezvényen 2015-ben Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

A fentebb feltett kérdésünkre tehát

azok válaszoltak jól, akik a gazdaságinformatikust jelölték meg,

ugyanis az említett felmérés szerint az öt vizsgált szak közül ennél a legmagasabbak a várható kezdő fizetések – még ha a hallgatók másként is látták.

Ezzel szemben…

A Központi Statisztikai Hivatal szerinti bruttó átlagkereset a tavalyi év első 11 hónapjában 260 800 forint volt.

A bérek folyamatosan nőttek az elmúlt években,

így 2016-ban is: csak novemberben már 285,8 ezer forint volt a bruttó átlagkereset, aminek a nettója családi kedvezménnyel már majdnem eléri a 200 ezer forintot – anélkül a HR Portal bérkalkulátora szerint 190 ezer forint a nettó.

Az Európai Unió statisztikai hivatalának, az Eurostatnak a felmérése alapján nem keresnek jól a magyarok:

Magyarországon a mediánórabér 3,6 euró, vagyis 1126 forint,

szemben például az euróövezeti 14,1 eurós, 4400 forintos órabérrel. Az uniós felmérésből az is kiderült, hogy majdnem minden hatodik európai munkavállaló az alacsony keresetűek közé tartozik.

Tény viszont, hogy tavaly novemberben a közfoglalkoztatottak nélkül számolva az átlagos bruttó kereset már meghaladta a 300 ezer forintot is, míg a nettó átlépte a 200 ezer forintos küszöböt.