Jogerősen betiltották az Igazi Csíki Sör gyártását

Az Igazi csíki sör
Csíkszentsimon, 2015. március 17. Az Igazi csíki sör gyártósora a Lixid Project Kft. csíkszentsimoni sörgyárában 2015. március 17-én. MTI Fotó: Haáz Sándor
Vágólapra másolva!
Jogerősen is pert nyert a Heineken romániai leánya a Lixid Project ellen, utóbbi nem gyárthat Csíki Sört, mivel a Heinekennek már van ilyen terméke, igaz, azt román névvel forgalmazzák.
Vágólapra másolva!

A marosvásárhelyi táblabíróság január 27-e, pénteki ítéletében jogerősen betiltotta az Igazi Csíki Sör gyártását - adta hírül az egyik közösségi portálon a sör gyártója.

A romániai Heineken indított pert

Az Igazi Csíki Sör gyártóját (a Lixid Project Kft-t) a Heineken Románia perelte be,

mert úgy vélte, hogy a sör gyártója eltulajdonította szellemi tulajdonát.

A marosvásárhelyi táblabíróság szóvivője elmondta: a táblabíróság elutasította az Igazi Csíki Sört gyártó Lixid Project Kft. és az ezt létrehozó Lénárd András fellebbezését, és érvényben hagyta a 2015 júliusában hozott ítéletet.

Elsőfokon a sörök megsemmisítését rendelték el

Az elsőfokú ítéletben a bíróság elrendelte, hogy a gyártó az ítélet jogerőre emelkedését követő 30 napon belül vonja vissza Igazi Csíki Sör néven árult termékét a piacról, és a visszavont terméket semmisítse meg. Azt is megtiltotta a Lixid Project Kft.-nek, hogy a csikisor.com és a csikisor.ro domainneveket használja.

A gyártó szerint támadás az identitása ellen

A sörgyártó közleménye szerint a döntést annak ellenére hozta meg a román táblabíróság, hogy 2016 december 9-én a spanyolországi Alicantében székelő Európai Márkahivatal másodfokon is a Lixid Projektnek ítélte a márka használati jogát. "Jelenleg 140 embert foglalkoztatunk Székelyföldön.

- áll a közleményben.

Lénárd András, az Igazi csíki sört gyártó cég vezetője a Mihír.ro székelyföldi portálnak nyilatkozva csalódottságának adott hangot. "Meg voltam győződve, hogy győz az igazság, de ki kell mondani, ez az ítélet tulajdonképpen egy székelyföldi magyar cég elleni támadás: sokaknak szúrta a szemét, hogy magyarul szólítottuk meg fogyasztóinkat, használtuk szimbólumainkat" - fogalmazott az üzletember.

Ha van már csíki románul, lehet-e másik magyarul?

A romániai sörgyártók perének nyelvi vonatkozásai vannak.

A bíróságnak azt kellett mérlegelnie, hogy egy termék román megnevezésének jogi védelme kiterjed-e a termék köznyelvben használt magyar megnevezésére is.

A holland multinacionális cég 2003 óta rendelkezik a Csíkszerdában gyártott Ciuc premium (Csíki prémium) sörmárkával, amelyet az erdélyi magyarok csíki sörként emlegetnek. 2014 novemberében azonban megjelent a piacon a Csíki Sör Manufaktúra terméke, az Igazi Csíki Sör, amely számára a gyártó Lixid Project Kft. szerzett romániai és európai jogi védelmet.