Mindenki szidja az új brit bankjegyeket

WPArota finance culture Horizontal
Governor of the Bank of England, Mark Carney poses with the new Ł5 (6.5 euros, $7.2) banknote bearing the image of wartime leader Winston Churchill at its unveiling by the Bank of England at Blenheim Palace in Woodstock on June 2, 2016. The note, to be rolled out from September, is the first to be printed on polymer -- a thin, flexible plastic film that is seen as more durable and secure and is already used in Australia and Canada. / AFP PHOTO / POOL / Joe Giddens
Vágólapra másolva!
A brit jegybank nem mond le az állati eredetű zsiradék használatáról a bankjegyekben. Mérlegelték a pálmaolaj használatát is, arra meg a környezetvédők akadtak ki.
Vágólapra másolva!

A tiltakozások ellenére a jövőben sem mond le az állati eredetű zsiradék használatáról a bankjegyekben a brit jegybank, amely közölte, alapos mérlegelés után hozta meg erről szóló döntését.

A tavaly szeptemberben forgalomba hozott új, jórészt műanyag alapú ötfontosról év végén derült ki,

hogy nyomokban marhafaggyút tartalmaz,

ami felháborodást keltett a vegetáriánus és vegán életmód követői, valamint a marhahús feldolgozásából származó termékeket hagyományosan elvető indiai közösségek körében.

Mark Carney az új ötfontos bankjeggyel Forrás: AFP/Joe Giddens

A Bank of England kormányzója, Mark Carney által júliusban bemutatott és néhány héten belül forgalomba kerülő új tízfontos szintén tartalmaz faggyút, lévén, hogy ugyanolyan anyagból készült, mint az ötfontos bankjegy. A jegybank csütörtöki tájékoztatása szerint

a 2020-ban forgalomba kerülő húszfontos gyártási menetén sem fognak változtatni.

A Bank of England mindazonáltal közölte, nem volt könnyű meghozni ezt a döntést, és elismeri a lakosság egyes csoportjainak az állati eredetű zsiradék használatáról tartott konzultáció során, valamint az azt megelőzően megfogalmazott aggodalmait.

A jegybank egy időre fel is függesztette a húszfontos bankó gyártására kiírt pályázatot,

hogy mérlegelje a pálma- vagy a kókuszolaj felhasználásának lehetőségeit a faggyú helyett.

A pálmaolaj a környezetvédőknél verte ki a biztosítékot Forrás: AFP/Sutanta Aditya

Az erről szóló bejelentés viszont a környezetvédő csoportokat háborította fel, amelyek felhívták a figyelmet arra: a pálmaolaj-termelés, ha nem fenntartható körülmények között végzik, az esőerdők eltűnéséhez és ahhoz vezethet, hogy az ott élő emberek otthonuk elhagyására kényszerülnek.

A pálmaolaj-termelést tartják az erdőirtás első számú okának a trópusi országokban, például Indonéziában.

A brit jegybank csütörtökön közölte, a pálmaolaj használata kérdéseket vet fel a környezet fenntarthatóságával kapcsolatban, és az intézmény partnerei nem tudták garantálni, hogy olyan pálmaolajat tudnak beszerezni, amely a környezetvédelmi szempontokat leginkább tiszteletben tartó forrásból származik.

A Bank of England épülete Forrás: AFP/Carl Court

A bank szerint emellett egy új típusú gyártásra való átállás tíz év alatt 16,5 millió font többletköltséggel járt volna.

Ez ügyben konzultált a pénzügyminisztériummal, a plusz kiadások terhét ugyanis az adófizetőkre kellett volna hárítani. A tárca szerint a váltás nem lenne kifizetődő az adófizetőknek.