Kihirdették az MVM Edison Light Up! innovációs pályázat nyerteseit

MVM Edison Light Up! Díjátadó gála
MVM Edison Light Up! Díjátadó gála
Vágólapra másolva!
Kihirdették az első hazai energetikai startup pályázat, az MVM Edison Light Up! nyerteseit. A beérkezett 118 pályamunka közül 12 került ki győztesként, melyeket 1 millió Ft nyereménnyel díjaztak, és kaptak lehetőséget, hogy részesei legyenek az inkubációs mentorprogramnak. Ezzel nagy esélyhez jutottak, hogy az eddig titokban dédelgetett kreatív energetikai ötleteik valóra váljanak.
Vágólapra másolva!
A nyertesek. Fotó: Polyák Attila - Origo

Fényshow és dubstep

Budapest belvárosában került sor az MVM EDISON Light Up! pályázat nyerteseinek kihirdetésére, egy díjátadó gála keretében. Az MVM Csoport arculatváltásának lehet köszönhető, hogy olyan erős kezdéssel indult a díjátadás, amelyre talán kevesen számítottak. Fiatalos volt, lendületes és jó hangulatú. A gála nyitásaként rögtön beindultak a fények, majd egy erős dubstep zene és már hallható is a pályázat mottója bugó hangon: „Lépj ki a fényre!" A terem tele volt ambiciózus fiatalokkal, akiknek kreatív energetikai ötletei nem csak a vállalatoknak, de a háztartásoknak is sokat segíthetnek a jövőben.

Csiba Péter, az MVM Zrt. elnök-vezérigazgatója. Fotó: Polyák Attila - Origo

Ezt követően Csiba Péter, az MVM Zrt. elnök-vezérigazgatója nyitotta meg beszédével a gálát, melyben elmondta;

az MVM Csoport minden eddiginél nagyobb hangsúlyt fektet a kutatás és a fejlesztés támogatására, a megújuló energiaforrások bővítésére,

középpontba állítva az olyan kreatív energiahatékony megoldásokat és technológiai újításokat, melyek később be tudnak épülni mindennapjainkba. Ennek elérése érdekében a társaságcsoport új területen, a startup ökoszisztéma világában is élre kíván törni az MVM Edison programmal.

Az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. 2016. december 05. és 2017. február 17-e között hirdette meg az MVM Edison Light Up! innovációs pályázatot és startup versenyt startup-ok, spin-off-ok, kis- és középvállalkozások, illetve felsőoktatási hallgatók, magányszemélyek számára. A pályázók között volt egyetemi kutatócsoport, baráti társaság, tapasztalt mérnök és már működő vállalkozás is.

A program célja egy olyan startup ökoszisztéma kiépítése, amely alkalmas a jelenleg hazánkban fellelhető energetikai és energiatudatossági ötletek, illetve oktatási témájú hardverfejlesztésekkel és szoftverfejlesztésekkel, valamint a fenntartható designnal kapcsolatos kezdeményezések inkubálására.

A program az inkubáción túl, továbbképzéssel és mentorok bevonásával járul hozzá a termékek, fejlesztések sikerességéhez, piacra segítéséhez.

A nyertesnek prezentálniuk is kellett ötleteiket. Fotó: Polyák Attila - Origo

Mentorprogram és egymillió forint

A high-tech díjátadón fényre lépő

tizenkét nyertes pályázatot fejenként egymillió forinttal honorálta a zsűri,

valamint belépést nyertek a második forduló inkubációs mentorprogramjába, amely végén a tizenkét pályázatból

négy végső nyertes maximum 50 millió forint összegű magvető befektetésre és inkubációs/akcelerációs szolgáltatásainak igénybevételére kap lehetőséget,

hogy a jövő meghatározó vállalkozásává váljon.

Az öttagú zsűri által legjobbnak választott pályázatokra jellemző, hogy

energetikai újításra hívják fel a figyelmet vagy egy már működő rendszer, szolgáltatás hatékonyabbá tételén alapulnak.

A beérkezett pályázatokat a zsűri székében a programgazda képviselete mellett, az MVM Csoport K+F+I központja, a Smart Future Lab Zrt. vezérigazgatója Bertalan Zsolt valamint a hazai startup világ atyja, a Ustream alapító tagja Fehér Gyula (jobb oldal) és Pongrácz Ferenc (bal oldal), a programban partnerként résztvevő IBM délkelet- európai térségének üzletfejlesztési igazgatója fogadta. Fotó: Polyák Attila - Origo

Az innovációk a web alkalmazástól az energiahatékony integrált rendszereken át a megújuló közlekedésig az okos jövő széles skáláján mozognak. Ennek eredményeként a közeljövőben nagy eséllyel találkozhatunk majd olyan megoldásokkal a mindennapjainkban, mint például a

közel nulla energiafelhasználású otthont biztosító intelligens hőszigetelő szendvicspanellel, a mostanihoz képest nyolcad akkora méretű hőenergia-tárolóval, vagy épp alacsony fenntartási költségű üvegház működtetéséhez irányítórendszerrel.

Dr. Bentzik Réka, az MVM Zrt. kommunikációs és külügyi kapcsolatok igazgatója a díjátadó után az Origónak elmondta;

a cég kötelességének érzi azt, a hogy felkarolják a fiatalokat és az innovatív ötleteket,

amiben nem utolsó sorban óriási üzleti lehetőségek rejlenek. A díjátadón sok volt ugyan a fiatal nyertes, de akadtak az idősebb generációból is szép számmal, ezzel kapcsolatban Bentzik Réka így fogalmazott:

Bentzik Réka, az MVM Zrt. kommunikációs és külügyi kapcsolatok igazgatója. Fotó: Polyák Attila - Origo

A mentorprogrammal kapcsolatban elmondta:

Fehér Gyula, a zsűri tagja és egyben a Ustream alapítója gratulált minden résztvevőnek és a szervezőknek, majd hozzátette:

Fehér Gyula, a Ustream alapítója tanácsokkal is elláta a nyerteseket. Fotó: Polyák Attila - Origo

Ezek után némi jó tanáccsal is ellátta a nyertes pályázókat. Fehér Gyula fontosnak tartotta kiemelni, hogy a pályázatok között sok olyan volt, ami túl hosszúnak bizonyult, ez sosem célra vezető, nem is került ki ilyen pályázat nyertesként. Hozzátette, a nyerteseknek is még gyakorolniuk kell, hogy közérthetően, összegezve, röviden tudják ismertetni ötleteiket úgy, hogy azt bárki megértse. Fehér Gyula szerint:

Pongrácz Ferenc, az IBM Délkelet Európai üzletfejlesztési igazgatója és egyben a zsűri tagja, a magyar startupokról azt mondta:

Pongrácz Ferenc, az IBM délkelet- európai térségének üzletfejlesztési igazgatója. Fotó: Polyák Attila - Origo

Pongrácz Ferencnek az este folyamán pont a legfiatalabb nyertes és előadása tetszett a legjobban.

A 22 éves környezetmérnök Szilágyi Szabolcs, aki három témakörben küldött be pályázatot, ezek közül egy nyert. Szabolcs a díj átvételekor gratulált az MVM Zrt.-nek a felhíváshoz, bár hozzátette, először amikor egy moziban meglátta, azt gondolta, ez csak egy felhívó spot a vállalat népszerűsítésére, de aztán úgy döntött megpróbálja és nyert.

Szilágyi Szabolcs még csak 22 éves. Fotó: Polyák Attila - Origo

A vele egykorú fiataloknak ezt üzeni:

– mondta Szilágyi Szabolcs.

Akik kiléphettek a fényre

Négy kategóriában lehetett pályázni, minden kategóriában három nyertest hirdettek ki. A 12 díjazott közül voltak akik csapatban indultak, de volt példa egyéni pályázókra is, sőt; olyan is akadt, aki két pályázatban is részt vett és mindkettő - habár két különböző kategóriában, de - nyert.

A négy kategória díjazottjai:

ENERGY GENERATION AND USAGE - Általános energiatermelés és felhasználás:

  • Gulyás Zoltán, Fábián Zoltán
  • Olivenit Kft.
  • Jakab László, Károlyi Gergely, Lukács Dávid, Andrássy Zoltán

PERSONAL / HOUSEHOLD ENERGY GENERATION AND USAGE - Személyes és háztartási szintű energiatermelés és felhasználás:

  • Ladvenicza Levente
  • Fekete Dániel, Miklósi Ádám
  • Benke Tamás, Benke Éva, Bereczk Ádám

OFFICE / INDUSTRY ENERGY GENERATION AND USAGE - Irodai és ipari szintű energiatermelés és felhasználás:

  • Andrássy Zoltán, Farkas Rita
  • Szilágyi Szabolcs
  • Greenergizer Kft.

PUBLIC / CITY ENERGY GENERATION AND USAGE - Városi és közösségi szintű energiatermelés és felhasználás:

  • Szélessáv Kft.
  • Derekas Barnabás Máté, Gyöngy Sára, Kádár Márton Gábor, Kiss Dávid, Pácsonyi Imre, Pintácsi Dániel, Szabó Bence, Takács Borbála
  • Majoros Dávid

A program végső eredményhirdetése, ahol a tizenkét pályázatból négy kerül ki nyertesként, nyár közepén várható.