A jegybankok imádják a fontot

kamat, hozam, kötvény, profit
bank of england banking british british currency CURRENCY money buying commercial detail FINANCE focus BLUR differential focus focus techniques fortune
font (GBP) kamat, hozam, kötvény, profit
Vágólapra másolva!
A jegybankok a politikai bizonytalanságok, a gyenge növekedés, valamint a negatív kamatok miatt dobják az eurót, és inkább a fontra szavaznak. A brit fizetőeszköz ugyanis még a brexit kockázatai ellenére is stabilabb alternatívának számít.
Vágólapra másolva!

Noha a múlt héten formálisan is beindított brexit számos bizonytalanságot okoz, a világ jegybankjai úgy látják, Nagy-Britannia fizetőeszköze biztonságosabb jövőképet kínál a tartalékaik számára, mint az euró – derül ki egy friss felmérésből.

A héten publikált anyagból kiderül, hogy

a jegybanki tartalékmenedzserek az eurózóna stabilitása körül vélik felfedezni a legnagyobb kockázatot 2017-ben

– írja a Financial Times.

A Central Banking Publications és az HSBC által jegyzett kutatás során egyébként 80, összesen 6 ezer milliárd dollárnyi tőkét kezelő menedzsert kérdeztek meg. A felmérés szerint egyes menedzserek teljes egészében leépítették az euró kitettségeiket, míg mások csupán a minimumra csökkentették azokat.

Piacok és kockázatok

Külön érdekes, hogy a legnagyobb tartalékokkal rendelkező fejlődő és feltörekvő piaci központi bankok nagyobb arányban fordultak el az eurótól, mint fejlett piaci társaik. Ezzel együtt a vizsgált 80 jegybanknak mintegy kétharmada változtatott a kitettségein az elmúlt időszakban.

A font a brexit ellenére is megőrizte vonzerejét Forrás: Cultura Creative/© Cultura, all rights reserved./Rafe Swan

Jól látszik tehát, hogy

a font a brexit ellenére sem veszített a vonzerejéből eddig.

Ezt támasztja alá, hogy megkérdezettek 71 százaléka szerint a font hosszú távon továbbra is kedvező lehetőségekkel kecsegtet.

A brexit lehetőségei

Noha a jegybankárok közölték, hogy óvatosabban fogják kezelni a fontban denominált befektetéseiket a következő néhány évben, ezzel együtt azt is hangsúlyozták, hogy a brexit kedvező lehetőséget is biztosíthat a jövőben a portfóliók diverzifikálásához.

Mindemellett a válaszadók 80 százaléka jelezte, hogy

Donald Trump megválasztása nem befolyásolta érdemben a dollárral szembeni általános véleményüket.

Ezzel párhuzamosan a válaszokból kiderül, hogy az eurózóna kapcsán egyrészt a növekvő politikai instabilitás, másrészt a negatív kamatok jelentik a legnagyobb kockázatot a feltörekvő piaci jegybankok számára.