Botrány lesz a kávépiacon

kávéfajták, robusta, arabica,
Vágólapra másolva!
Komoly áremelkedéssel néz szembe a globális kávépiac, ahogy a kemény szárazságok sújtják a robusta kínálatot. Ráadásul olyan import érkezhet Brazíliába, amilyenre még soha nem volt példa történelemben.
Vágólapra másolva!

Öt éves csúcsot ütött meg a robusta kávé nemzetközi árfolyama a kínálati hiány miatt, ahogy Brazíliában számos termőföldön 60 százalékot zuhant a termelés a normális szintekhez képest a három éve tartó szárazság következtében. Ezzel pedig Brazíliában is rekord árak alakultak ki – írja a Financial Times.

Ez a dél-amerikai ország számára azért is jelentős, mert a brazil robusta kávébabok mintegy 90 százalékát otthon használja föl az ország instant kávé ipara.

Az árfolyam megugrása azonban most erősen fenyegeti Brazília vezető szerepét az instant kávé piacán.

Miután pedig hónapokon keresztül halogatták a döntést arról, hogy engedélyezzék-e nagyjából 60 ezer tonnányi zöld robusta kávébab időszakos importját, úgy tűnik, a brazil kormány most elfogadja a javaslatot.

Történelmi import

Jóllehet Brazília már a múltban is importált pörkölt és őrölt kávét, a külföldi zöld kávébab behozatalára még soha nem volt példa ilyen mértékben az ország kávétörténelmének 290 évében – mondta Nathan Herszkowicz, a Brazilian Coffee Industry Association ügyvezető igazgatója.

Csúcson a kávé ára Forrás: Getty Images

A dél-amerikai ország egyébként nem tiltja az importot, de jelenleg 10 százalékos vám van érvényben, amelyet a kormány 2 százalékra csökkenthet.

A súlyos kínálati problémák mindeközben már oda vezettek, hogy

a gyengébb minőségű robusta árfolyama utolérte a magasabb minőségű arabica kávé árát,

amire még soha nem volt példa Brazíliában – hangsúlyozta Aguinaldo José de Lima, a brazil instant kávé szövetség (Abics) egyik igazgatója.

Csúcson az árfolyam

Tavaly novemberben a helyi robusta árfolyama majdnem elérte a kilogrammonkénti 570 brazil reált, ami rekordnak számított,

majdnem 50 százalékot emelkedve 2016 eleje óta.

Az importtal kapcsolatos spekulációk azonban ezután lenyomták az árfolyamot 440 reál alá.

Noha a brazil robusta kávészektor az exportvolumen tekintetében 35 százalékos zuhanást szenvedett el januárban és februárban éves alapon, a vállalatok vezetői mégis azt kérik a kormánytól, segítsék elő az importot, hogy az ország ipara megőrizhesse globális piacvezető helyét.

Instant a világban

Az instant kávépiac a világ teljes kávéfogyasztásának több mint harmadát adja, és az iparág nagyjából 4 százalékos növekedést produkál. Jóllehet a népszerűsége egyre csökken a nyugati kávéfogyasztók körében, fontos szerepet játszik a feltörekvő piacokon, valamint

igencsak kelendő Délkelet-Ázsiában és Kelet-Európában.

A globális helyzetet pedig az is nehezíti, hogy a brazil termelési és exportzuhanással egy időben száraz időjárás sújtja Délkelet-Ázsiát, ahol Vietnám és Indonézia kulcsfontosságú termelői az alacsonyabb minőségű kávébabnak.