Kemény büntetés jár a rossz dokumentációért

ÁLLAT állatfotó állatkert FOTÓ FOTÓ ÁLTALÁNOS FOTÓTÉMA természetfotó tigris új kifutó vadállat
Az új kiva megsokszorozza a vállalkozások potenciálják
Vágólapra másolva!
Annak érdekében, hogy a nyereségnek az értékteremtés helyén adózzon, a közelmúltban jelentős változások történtek a vállalatcsoporton belüli elszámolóárak alkalmazásának, az úgynevezett transzferárazásnak a szabályozásában. A késve, vagy hiányosan valló adatszolgáltatók akár 20 millió forintos bírságot is kaphatnak.
Vágólapra másolva!

A transzferár-dokumentációs kötelezettség idén három pilléressé vált: az úgynevezett fődokumentum (master file) és a helyi dokumentumok (local files) mellett országonkénti jelentést (Country-by-Country Report; CbCR) is készíteni kell, amennyiben a cégcsoport konszolidált éves árbevétele eléri a 750 millió eurót.

A CbCR-hez kapcsolódó adatszolgáltatási kötelezettség első határideje 2017. december 31-e, a késedelmes, hibás vagy hiányos teljesítést akár 20 millió forintos mulasztási bírsággal is szankcionálhatja az adóhatóság.

A transzferár egy olyan elszámolóár, amelyen egy vállalkozás árukat vagy immateriális javakat ad át, illetve szolgáltatást nyújt kapcsolt – vagyis vállalatcsoporton belüli – vállalkozásoknak.

A nagyvadak fegyvere a transzferár Forrás: MTI/EPA/DPA/Roland Weihrauch

Alapvető jelentőséget az ad neki, hogy ha nem reálisan határozzák meg, vagyis lényegesen eltér a szokásos piaci ártól, amit független felek alkalmaznának egymás között, visszaélésekre is alapot adhat, hiszen lényegesen befolyásolhatja az érintett vállalkozás nyereségességét.

Az adóharmonizáció hiánya miatt az elmúlt években egyes multinacionális vállalatcsoportok agresszív nyereségátcsoportosítást hajtottak végre

azokba a tagvállalataikba, amelyek számukra kedvezőbb adózási környezetben működtek. Ezt a folyamatot elsősorban a transzferárakkal való kisebb-nagyobb visszaélésekkel tudták igazán hatékonyan megvalósítani.