Négy tipp otthoni munkavégzéshez

Vágólapra másolva!
Az otthoni munkavégzés, a szabadúszó munka különös fegyelmet követel meg. Senki sem néz a munkavállaló körmére, sőt az sem számít sok esetben, hogy határidőre elkészül-e a munka - hiszen ha nem, akkor legközelebb nem kap megbízást a késésbe csúszott vállalkozó. De mit lehet tenni a hatékonyság növelése érdekében?
Vágólapra másolva!

Érdemes néhány dolgot kőbe vésnie annak, aki tartósan otthoni, szabadúszó munkát vállal. A legfontosabb szempontokat magának, megbízóinak és környezetének is tudnia kell, különben túl sok feszültség övezheti az elvileg kényelmes munkát.

A szabadúszó is dolgozik

A család, a barátok hajlamosak azt gondolni, hogy ez nem is igazi munka. "Ráérsz, úgyis otthon vagy"- hangzik el sokszor. Érdemes tudatosítani a környezet számára, hogy az otthoni munka helyrajzi kérdés csupán. A szabadúszó nem tud ide-oda futkosni, naponta több óra üresjáratot beiktatni, mert a feladatait ugyanúgy el kell végeznie.

Nem, nem két perc a házimunka

Ha valaki otthon dolgozik, külön kell választania a munkát és az otthoni egyéb teendőket, és ezeket külön is kell kezelni. Ha rendetlenség van a lakásban, ha sok a mosatlan, mosni kéne, hajlamos az otthon dolgozó ezekkel foglalkozni. Ez azonban a munkától veszi el az időt és az energiát. Erőt kell venni magunkon és ha sok a feladat, figyelmen kívül kell hagyni a függönymosást. A házi munka ugyanis sokkal több időt vesz el, mint elsőre gondolnánk. Legyen meg az otthoni teendőknek is maga ideje.

Forrás: Shutterstock

Rendszer kell

Mivel a szabadúszó minden idejét és feladatát maga osztja be, érdemes rendszerezni a munkát. Melyek a legfontosabb teendők, mi igényel átlagon felüli időt, energiát, mi a könnyű, de pepecs feladat? Ezeket érdemes a napon belül úgy elosztani, hogy ne legyen irreálisan megterhelő vagy tessék-lássék a teljes munkával töltött idő. A határidős feladatokat is érdemes listázni, így elkerülhető, hogy a határidő közeledétével éjszakákat töltsünk ébren.

A munka munkaidőben

Néha nehéz kizárni a magánügyeket a napi teendők közül, de legalább ennyire fontos, hogy a munkát is ki tudjuk zárni a magánéletünkből. Nem jó irány, ha este tízkor még a monitorra meredve ülünk, és a vacsorát sem tudtuk nyugodtan elkölteni a családdal.