Véget ér az európai szén ralija

széntüzelésű erőmű energia áram
The power plant "Weisweiler" run by brown coal from an open cast mine is pictured on October 2, 2015 in Weisweiler, western Germany. AFP PHOTO / PATRIK STOLLARZ
Vágólapra másolva!
A végéhez közelít az északnyugat-európai szén két éve tartó ralija. Kína ugyanis ismét megerősítette a károsanyag-kibocsátás korlátozására vonatkozó tervét, vagyis egyre inkább enyhül a világ második legnagyobb gazdaságának szénfüggősége.
Vágólapra másolva!

A benchmark európai szén árfolyama nagyjából 16 százalékkal süllyedhet a következő év végéig, betetőzve a 2010 óta tapasztalt leghosszabb ralit – derül ki a Bloomberg által megkérdezett elemzők véleményéből.

A háttérben természetesen Kína áll, amely a világ teljes szénkínálatának mintegy felét használja föl.

A világ második legnagyobb gazdasága ugyanis a jövőben kevesebbet fog importálni,

ahogy az ország vezetése a szénfelhasználás visszafogásával igyekszik csökkenteni a légszennyezettséget. Mindazonáltal a tisztább energiára való átállás eddig nem volt zökkenőmentes, amivel Kína tovább tudta támogatni a szén árfolyamát Ausztráliától Hollandiáig.

A rali utolsó tele

„Arra számítunk, hogy a szén ára vissza fog esni a tél végére" – mondta Thomas Pugh, a Capital Economics londoni nyersanyagpiaci elemzője. A kínálat ugyanis emelkedik, miközben Kína egyre inkább lép el a széntől a földgáz és a megújuló energiák felé . Hosszú távon pedig teljesen egyértelmű az irány, ami globálisan is befolyásolja majd az árakat – tette hozzá Pugh.

Kína egyre inkább kiszáll a szénből Forrás: AFP/Greg Baker

A jövő év végére az európai szén tonnánkénti ára 77,75 dolláron alakulhat a Bloomberg által begyűjtött elemzői vélemények átlaga alapján. Március végén a szén ára nagyjából 86,40 dolláron állhat tonnánként.

A szezonális kereslet azonban talán fenntartja még a ralit a téli időszakban

– jelezte Georgi Slavov, a londoni Marex Spectron nyersanyagbróker cég kutatója. Az elemző szerint ezt támogathatják az alacsony ázsiai és európai készletek is.

Jön a globális széntöbblet korszaka

Noha Indiában és más ázsiai országokban a várakozások szerint tovább nő majd a szénfelhasználás, a kínai kereslet gyengülése, kiegészülve az Egyesült Államok keresletcsökkenésével, érezhetően megüti majd az európai szenet az elemzők szerint. Ezt támasztja alá a Commerzbank elemzőjének véleménye is, aki szerint

a kínálat meg fogja haladni jövőre a keresletet, az árak pedig esésnek indulnak majd a következő év második felében.

A szén árfolyama a pénteki zárásig 40 százalékot izmosodott ebben az évben, és a múlt hét végén tonnánként 90 dollár körül fejezte be a kereskedést.