Budapestre figyelt a világ, az első lépés a Hold gyarmatosítása felé

Orbán Viktor; LI Ko-csiang
Budapest, 2017. november 28. Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Li Ko-csiang kínai kormányfő tárgyalásuk után az Országházban 2017. november 28-án. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
Örülhetnek a nyugdíjasok, hiszen januártól több lesz a nyugdíj. Megtették az első lépést a Hold gyarmatosítása felé, jövőre landolhat az első magánvállalat járműve az égitesten. A briteknél pedig Meghan Markle-re, Harry herceg jegyesére figyel az ország, úgy tűnik, mindenki imádja. 
Vágólapra másolva!

Lehetséges, hogy nem lesz több Döner

Az élelmiszeriparban széles körben alkalmazott foszfátot a vízmegkötő tulajdonsága miatt használják a dönerhús-gyártásban, az anyag nélkül kiszáradna és szétesne a nyársra rétegzett hús.

Kebab árus Berlin Kreuzberg városrészében. Forrás: AFP/Johannes Eisele

Az Európai Parlament környezetvédelmi bizottsága a Zöldek és a szocialisták nyomására azonban szeretné betiltani ezt a káros anyagot, aminek következtében összeomolhat a dönerhús-gyártás.

Budapest fontos helyszín volt a héten

A magyar fővárosban került megrendezésre Kína és 16 kelet-közép-európai ország gazdasági és kereskedelmi fóruma. Orbán Viktor miniszterelnök gazdasági, kereskedelmi sikertörténetnek nevezte Kína és Közép-Kelet-Európa együttműködését.

Orbán Viktor miniszterelnök és Li Ko-csiang kínai kormányfő Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A magyar kormányfő azt mondta, a mostani együttműködésben 11 európai uniós tagállam és 5 nem uniós ország vett részt, és kulcskérdés, hogy közöttük létre jöhetnek-e azok a nagy ívű projektek, fejlesztések, amelyek az egész térséget fel fogják emelni.

Nem szabad mindig borravalót adni

A legtöbb ember akkor ad borravalót, ha jónak találta a kiszolgálást. Viszont sokan érzik úgy, hogy jattot adni kötelező, ezért ők akkor is jutalmazzák a szolgáltatást, ha az nem elégitette ki minden igényüket.

illusztráció Forrás: Zirig Árpád

Az országok között is eltérés van a borravaló mértékében. Míg itthon a 10 százalék a megszokott, addig az Egyesült Államokban már 15 százalékot illik adni, Japánban pedig egyenesen felháborodnak, ha valaki jattot akar az asztalon hagyni.

Januárban nőnek a nyugdíjak

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere közölte, hogy a 3 százalékos nyugdíjemelés azoknak jár, akiknek 2017-ben állapították meg a járandóságát, míg a további 0,8 százalék azoknak, akik régebben kapják a nyugdíjat.

illusztráció Forrás: 123RF

Ezt figyelembe véve egy 113 ezer forintos öregségi nyugdíj 4 325 forinttal, vagy 3 390 forinttal emelkedik. Balog Zoltán a megbecsülés jelének nevezte a nyugdíjkiegészítést, a nyugdíjprémiumot és a 10 ezer forintos Erzsébet-utalványt

Megjelennek az első vállalatok a Holdon

A Moon Express jövőre indítja el első űrhajóját, aminek köszönhetően ők lesznek az első magánvállalat, amely landol a Holdon. A terveik között szerepel a bányászat, valamint a jövőben a Hold gyarmatosítása is.

illusztráció Forrás: AFP/Nasa

Dubaj 2020-ban lövi ki első szondáját Japánból. Az arab ország keresi a megoldásokat a Mars gyarmatosítására is. A sivatagban épült központban azt kutatják, hogy milyen növények lehetnek képesek megélni a vörös bolygón.

Mindenki Meghan Markle jegygyűrűjét akarja

Harry herceg eljegyezte Meghan Markle-t és a britek valósággal megőrültek. Mindenki a hölgy jegygyűrűjének mását szeretné magának. A gyűrű különlegessége, hogy Harry herceg maga tervezte, és nemcsak a benne lévő kövek miatt drága, hanem ez a tény az eszmei értékét is jelentősen megdobja.

Meghan Markle Forrás: Getty Images

A szakértő szerint sok minden a gyémántok minőségétől függ, így akár 350 ezer dollár is lehet a gyűrű ára. Szerencsére már bizsu verziót is elkezdték gyártani, amit hamar elkapkodtak a rajongók.

Hamarosan már csak az e-recept tartalmát lehet elszámolni

Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár bejelentette, hogy december 15-e után csak e-recept számolható el a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőnél.

illusztráció Forrás: AFP/Science Photo Library

Naponta több mint 9200 intézmény forgalmaz adatokat, naponta több millió tranzakció történik és 700 ezer recept kerül az elektronikus rendszerbe

Egy ideig biztosan maradnak a benzines autók

Szakértők szerint a közeljövőben nem kell tartani az elektromos autók uralmától, egy ideig még biztosan maradnak a benzines változatok. Elmondásuk szerint, az elektromos autó továbbra sem képes versenyezni hagyományos társával.

illusztráció Forrás: AFP/robertharding/Tim Graham

A legtöbben úgy vélik, hogy előbb-utóbb eljön a változás, de a következő években még biztosan a benzines autók uralják az utakat. Az elektromos járművek egyetlen esélye a mesterséges intelligencia fejlődése lehet.

Lyukas fogak és elhízott gyerekek

A brit állami egészségügyi szervezet kimutatta, hogy a Coca-Cola karácsonyi kamionos roadshow-i miatt egyre több gyermek fogai romlanak el és sok az elhízott. Mint kiderült, állítólag leginkább azok vannak kitéve a veszélyeknek, akik a roadshow útvonalán laknak.

illusztráció Forrás: Getty Images/2017 James D. Morgan/James D. Morgan

2011 és 2015 között közel 4 millióan keresték fel személyesen is az üdítőgyártó járműveit, amikor azok a célállomásokra értek, köztük sok a fiatal, de a felnőttek körében is népszerű a mutatvány.

Elindultak az első exportvonatok Budapestről Kínába

Hétfőn Budapestről elindult az első két exportvonat Kínába. A szerelvények egyike Ukrajnán, Oroszországon és Kazahsztánon át visz árut a távol-keleti államba, a másik vonat konténereit a görögországi Pireusz kikötőjéből hajón szállítják tovább.

Forrás: MTI/H. Szabó Sándor

Kínába irányuló magyar kivitel tavaly csaknem 2,25 milliárd dollárral rekordot döntött, az élelmiszerexport pedig több mint másfélszeresére nőtt 2015-höz képest.

Hatalmas a külföldi érdeklődés a magyar ingatlanok iránt

Fontos határidő közeleg, a régi 20 ezer forintos bankjegyekkel már csak az idén év végéig lehet a vásárláskor fizetni, mert 2017. december 31-től a Magyar Nemzeti Bank bevonja azokat a forgalomból. Jó hír, hogy Októberben gyorsultak a magyar termelői árak, 4,5 százalékos volt az emelkedés.

illusztráció Forrás: Shutterstock

Ebben az évben 40 százalékkal nőtt a magyarországi lakásokat célzó, Kínából érkező kereslet, és ez a tendencia a következő évben is folytatódhat.