Diszkriminál-e a munkáltató, ha el kell takarni a tetoválást?

Ez a tetoválása
Vágólapra másolva!
Egy Facebook-csoportban egy lány arra keresett megoldást, hogy az alkarján lévő tetoválást eltakarja, mert ez volt a munkáltató elvárása. Természetesen szóba jöhet, hogy eltakarjuk a tetoválást hosszú ruházattal, karpánttal vagy karkötővel, esetleg krémmel, de a kommentelők között olyanok is akadtak, akik a személyi szabadságot kérnék számon a munkáltatótól.
Vágólapra másolva!

Először is, jó pont, hogy a munkáltató felvett valakit a tetoválása ellenére a Hrportál.hu oldalon megjelent cikk szerint, hiszen ezért nem zárták ki a jelöltek közül, hanem valóban a képességei alapján ítélték meg, hogy alkalmas-e. Tehát nem történt diszkrimináció. Viszont ezt követően megkérték, hogy az ügyfelek miatt a tetoválását takarja el, ami még mindig elfogadható érv lehet.

Vegyünk fel inget Forrás: Police.hu

Ugyanis feltehetően senki sem szeretne mondjuk egy bankban motoros bőrruházatban kiszolgáló bankárral, bíróságon fürdőruhában érvelő ügyésszel, autóbuszon meztelen felsőtestű vezetővel vagy ruházati boltban teljesen tetovált arcú, ezer testékszerrel borított eladónővel találkozni. Világos, hogy egy munkahelyen vannak megjelenési előírások, főleg, ha ügyfelekkel is személyes kapcsolatba kerülnek.

Ezért nem az a legjobb tanács, hogy a munkavállaló szakítsa meg a karrierjét és mondjon fel pusztán azért, mert a tetoválásai eltakarására kérik.

Azzal, hogy eltakarja tetoválását, nem adja fel a magánéleti önkifejezését, hiszen nem kell végérvényesen eltávolítania azt. A legtöbb esetben a munkáltató nem szól bele abba, hogy a munkahelyen kívül hordja-e a tetoválását az alkalmazottja. A munkahelyen az számít, hogy a munkavállaló teljesítse a munkáltató elvárásait, és a munkaszerződése szellemében tevékenykedjen, hasznot hajtva a vállalkozásnak.