Embereit kéri új munkaerő bevonására a Tesco

tesco, sztrájk, dolgozók
Győr, 2017. szeptember 8. A győri Tesco hipermarket áruház 2017. szeptember 8-án. Az áruházlánc sajtóosztályának tájékoztatás szerint az áruházak többsége a dolgozók egy részének sztrájkja ellenére továbbra is nyitva tart. MTI Fotó: Krizsán Csaba
Vágólapra másolva!
A kiskereskedelemben a diákok és nyugdíjasok foglalkoztatásával, folyamatos munkaerő felvétellel, illetve úgynevezett toborzási bónusszal próbálják enyhíteni a munkaerőhiány negatív hatásait az ünnepi időszakban, különösen a karácsony előtti napokban.
Vágólapra másolva!

A Spar Magyarország Kereskedelmi Kft. kollektív szerződése lehetőséget biztosít arra, hogy a dolgozóknak az ünnepek előtti hónapokban minél több pihenőidőt biztosítsanak. Az érezhető létszámhiányt még a diákok foglalkoztatásával sem mindig sikerül pótolnia. A cég a diákokat jellemzően pénztáros és árufeltöltő pozíciókra keresi, arányaiban a nyári szezonhoz hasonlóan, ilyenkor nagyjából a másfélszeresére nő az igényelt diákmunkaórák száma.

Az Auchan Retail Magyarország a karácsony előtti napokban külsős munkaerők, így diák munkavállalók foglalkoztatásával üzemelteti az országban található áruházait. A diákok elsősorban árufeltöltő, pénztáros és eladói munkakörökben tevékenykednek.

Kellenek az újak Forrás: MTI/Krizsán Csaba

Az Aldi Magyarország a decemberi emelt vásárlószám ellenére is elegendő munkatárssal rendelkezik valamennyi üzlete zavartalan működéséhez. Munkatársaink jelentős része részmunkaidőben dolgozik, ezért lehetőségünk van arra, hogy beleegyezésük mellett magasabb óraszámban is foglalkoztassák őket, ami egyúttal a hónap végén is magasabb fizetéssel jár - nyilatkozta a vállalat.

A Tesco-Global Áruházak Zrt. a szakszervezetekkel kötött megállapodás alapján jár el. A megállapodásban kitűzött plusz létszámnak több mint 80 százaléka vagy már az áruházláncnál dolgozik, vagy beléptetés alatt áll. Ezen felül néhány hete négy nyugdíjas szövetkezettel is együttműködnek, az első munkatársak már munkába álltak. 30 ezer forint toborzási bónuszt is kapnak a dolgozók, ha ajánlanak egy új kollégát, aki aztán legalább 3 hónapig a Tescónál dolgozik. A karácsonyi időszakban a bónusz összegét 10 ezer forinttal megnövelték.