Így lehet kiszámolni, menyit ér a cégünk

gyerek és pénz
Igenis edukálni kell őket
Vágólapra másolva!
A legtöbb tulajdonos megfontolja a cége eladását egy bizonyos ponton. Vannak, akik komolyan elgondolkodnak ezen, vannak, akik kevésbé. Azonban még akkor is érdemes tudni, hogy mennyit ér a vállalkozásunk a potenciális vevők számára, ha nem feltétlenül szeretnénk eladni azt.
Vágólapra másolva!

Egy vállalkozás értékét többféleképpen is fel lehet mérni. A legjobban ismert módszerek közé tartoznak a diszkontált cash-flow elemzés (DCF, a jövőbeli pénzáramlás jelenértéke) és az úgynevezett szorzószámos cégértékelés. Ebben az esetben a korrigált vagy normalizált eredmény meghatározott szorzatát csökkentik a nettó hitelállománnyal, illetve, ha szükséges kiigazítják egy működőtőke-korrekcióval is - mondta Gál Balázs, a Grant Thornton tranzakciós szolgáltatásainak vezetője.

Az eredményt általában nem a nettó jövedelem alapján számítják az értékbecslésnél, hanem a kamatok, adózás és értékcsökkenési leírás előtti eredmény (EBITDA) vagy a kamat- és adófizetés előtti eredmény (EBIT) meghatározott szorzatát veszik figyelembe.

Az EBITDA-t gyakran a jövőbeli pénztermelő képesség megközelítő értékének is tekintik.

De mennyit ér? Forrás: --

Miután eldöntöttük, hogy az EBIT- vagy az EBITDA-alapú megközelítés a megfelelőbb az adott társaság számára, érdemes figyelembe vennünk, hogy kell-e kiigazításokat végeznünk a bevételek terén.

A cél az, hogy a korrigált bevételek és kiadások minél jobban tükrözzék az új tulajdonos számára a jövőbeni potenciális profitabilitás mértékét.

Ha a kiigazítások száma és összértéke különösen nagy, illetve, ha az egyes korrekciókat nem lehet megfelelően megmagyarázni, akkor az eltántoríthatja a vállalkozás iránti érdeklődőket.

Ha a tulajdonos valóban fontolgatja cége eladását, akkor célszerű segítséget kérnie azoktól, akik már részt vettek hasonló tranzakciókban vagy cégeladásban jártas szakemberek, hiszen mindez nagyban hozzájárulhat, hogy minél sikeresebb és eredményesebb legyen a tranzakció.