Megállapodott a bérrendezésről a METRO és a szakszervezet

női fönök vezető igazgató egyenlőtlen  fizetés női  férfi bérek fizetések
Vágólapra másolva!
Megállapodott a METRO Kereskedelmi Kft. vezetősége a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetével a 2018 januártól életbe lépő Áruházi Bérrendezési Programról. A többhetes előkészület és egyeztetés után létrejött megegyezést a Központi Üzemi Tanács is támogatja. Az átfogó és átlátható bérrendezés alapvetése az volt, hogy a törvényben előírtnál magasabb minimálbéremelést minden áruházban úgy hajtsák végre, hogy közben a magasabb felelősségi körökre jellemző, most meglévő jövedelemkülönbségek is megmaradjanak.
Vágólapra másolva!

A METRO 2018 január 1-jétől bevezeti a jogszabályban előírt mértéket jelentősen meghaladó METRO garantált munkabért, amely tartalmazza az alapbért és a munkaszerződésben rögzített 13-14. havi juttatást. Ennek mértéke havi 211.167 Ft (181.000 forint alapbér + 30.167 forint 13-14. havi juttatás).

Ehhez adódnak hozzá a pótlékok, valamint a teljesítményfüggő és egyéb juttatások.

Ennek köszönhetően a METRO-ban jövőre a legalacsonyabb garantált munkabér meghaladja a 211 ezer forintot, amely több mint 30 ezer forinttal magasabb a jogszabályban előírt garantált bérminimumnál.

illusztráció Forrás: Metro

A METRO a bérrendezési program kidolgozása során kiemelt szempontként kezelte, hogy ne csak a legalacsonyabb jövedelmi szinten lévő munkavállalók részesüljenek a 2018-as béremelésből, ezért az áruházi (nem vezetői szintű) dolgozók

86 százaléka kap 2018 januárjától 23 ezer forintot meghaladó munkabéremelést.

Az áruházi vezetői, valamint egyéb kiemelt felelősségű pozíciók esetében átlagosan 22 ezer forint egyéni teljesítménytől és bérszinttől függő béremelést alkalmaz a vállalat. Emelik és újakkal bővítik az eddigi pótlékokat, a budapesti áruházakban dolgozó munkatársak pedig külön pótlékot kapnak a fővárosi bérek versenyképességének megtartásáért.

illusztráció Forrás: Shutterstock

Ezen felül a dolgozói kérésnek eleget téve egész évre kiterjesztik a dolgozói vásárlási kedvezményt,

valamint a karácsonyi megnövekedett forgalomra és az ebből adódó leterheltségre tekintettel minden dolgozó METRO kártyájára egyszeri nettó 15.000 forintot kap 2017. december 15-ig.

A METRO vezetősége továbbá azt is vállalta, hogy január elsejétől a szakszervezet bevonásával munkacsoportot állít fel az áruházi bérsávok, valamint a targoncás pótlék rendszerének kidolgozására. A munkacsoportnak jövő március végéig kell véglegesítenie javaslatát.