Megnyílt a Shanghai Tower, a világ második legmagasabb épülete

Shanghai Tower
Vágólapra másolva!
A több mint két évig tartó bürokráciai útvesztő után Kína legnagyobb felhőkarcolója, a Shanghai Tower csendben megnyitotta kapuit. Több mint hatvan vállalat immáron 128 emeleten foglal helyet, olyan illusztris bérlőkkel, mint az Ant Financial, ami az Alibaba vezérének, Jack Mának a tulajdona.
Vágólapra másolva!

A Shanghai Tower nemcsak a legmagasabb, hanem egyúttal a legdrágább épület is az országban. A felhőkarcoló rendelkezik a leggyorsabb felvonóval, és a legfejlettebb építészeti technológiával készült.

Ez a második legmagasabb épület a világon.

Nem tervezünk nagyszabású ünnepséget, még úgy sem, hogy minden készen állt, már így is túl nagy nyilvánosságot kaptunk – nyilatkozta a Bloombergnek Cheng Luo, a torony szóvivője.

Shanghai Tower Forrás: Shutterstock

A 632 méter magas épületnek 2015 közepén kellett volna megnyílnia, de az épület mérete és bonyolultsága (a kanyargó kettős héj) miatt késett a tűzvédelmi engedélyek beszerzése. Ennek oka részben az volt, mert ekkora épületre a hivatalos szabályozás még meg sem született.

A 220 ezer négyzetméternyi irodaterületet kínáló épületben majdnem 35 ezer ember fér el.

Kilátás a tornyból Forrás: AFP/Imaginechina/Chen guanglin - Imaginechina/Chen Guanglin

Az országban - az építőipartól a katonai hardverekig - a világ legfejlettebb rendszereinek feltalálásával és elfogadásával dolgoznak a szakemberek, ám a kínai szabályozó testületeket gyakran évtizedekkel le vannak maradva.

– nyilatkozta Dan Winey, a tornyot tervező építészeti cég, a Gensler ügyvezető igazgatója.

Az épület kilátóját már áprilisban megnyitották a nyilvánosság előtt, de a hatóságok csak júniustól engedték az épület látogathatóságát.

A Shanghai Tower hivatalosan július 18-án lett kész. Az állami tulajdonú Shanghai Municipal Investment a torony egyik legnagyobb befektetője.

Az Ant Financial márciusban költözött át az épületbe, elfoglalva 3 és fél emeletet, és ezzel a legnagyobb bérlővé vált a toronyban. A vállalat az Alibaba tulajdonos, Jack Ma tulajdonában van.

A müncheni székhelyű Allianz augusztusban nyitotta meg irodáját, míg a londoni Lloyd's biztosító szeptemberben. A többi helyiséget pénzügyi szolgáltató cégek és ügyvédi irodák bérlik. Ugyanakkor a torony csúcsában található luxusszálloda – ami a Shanghai Jin Jiang International Hotels leányvállalatának tulajdona – csupán jövőre nyílik meg.