Kína megálljt parancsol a környezetszennyezésnek

Korunk egyik leghalásosabb betegsége: a rák – Hogyan előzhetjük meg?
dr life
gyár, füst, füstöl kémény, környezetszennyezés
Vágólapra másolva!
Az általuk okozott károk helyreállítására vagy anyagi kártérítésre fogják kötelezni a környezetszennyező személyeket és vállalatokat 2020-tól Kínában.
Vágólapra másolva!

A Kínai Kommunista Párt központi bizottsága és a kínai Államtanács közleménye szerint a kelet-ázsiai ország célja, hogy a következő három évben kiépítsen egy átfogó kártalanítási rendszert a környezetvédelem érdekében.

Illusztráció Forrás: Thinkstock

Az ország hét tartományában már alkalmazott rendszer lényege, hogy a környezeti károkat okozó személyeknek vagy cégeknek segíteniük kell a károk helyreállításában, illetve, ha azokat nem lehet rendbe hozni, akkor kompenzációt kell fizetniük. Utóbbi összegéről egyelőre nincsenek részletek.

A cél, hogy egy-egy nagyobb balesetet követően az érintett vállalatokat kötelezhessék a takarítási költségek megtérítésére és az ökológiai egyensúly visszaállítására.

Az elmúlt években több olyan súlyos méreganyag-szivárgás is történt Kínában, amik megfertőzték a folyókat és a halak pusztulását okozták. A kínai kormány jelenleg egy másik javaslatot is fontolgat, ami lehetővé tenné a part menti olajvállalatok megbüntetését, amennyiben károsítják a tengeri környezetet.

Kína idén szigorította a környezetszennyezés elleni intézkedéseket, amelyek keretében gyárakat zártak be és többeket felelősségre vontak, valamint egy példa nélküli kampányt is indítottak, amelynek célja, hogy az ország északi részén több millió háztartás és cégek ezrei térjenek át a szénről a földgáz használatára ezen a télen.