Aki kivázni akar, még pezsgőbontás előtt lépnie kell

Magyar pezsgők tesztje 2017 december 21-én
Vágólapra másolva!
Ha egy adózást váltó vállalkozás már januártól élni szeretne a kedvezményes adózási módok, illetve az alanyi áfamentesség előnyeivel, december 31-én éjfélig nyilatkoznia kell erről az adóhivatalnál.
Vágólapra másolva!

Annak a cégnek mindenképp érdemes átgondolni a kivára váltást, amelyiknek a bértömege nagyobb a nyereségénél vagy növekedésre fordítja vissza a profitját, írja a Nemzetgazdasági Minisztériumra (NGM) hivatkozva az MTI. Kivára váltani bármikor év közben is lehet, de a 2017-es zárás miatt legkésőbb december 31-ig célszerű dönteni.

Akik még idén választják a katát, amely minimális adminisztrációval és közteherrel jár, azok a teljes 2018-as évben így adózhatnak. A kata bevételi határa idén januártól duplájára, 6 millió forintról 12 millióra nőtt, a kisadózók által fizetendő adó jellemzően mindössze havi 50 ezer forint kiadást jelent.

A buli előtt kell még dönteni Fotó: Szabó Gábor - Origo

Az alanyi áfamentességet szilvesztert követően legközelebb már csak a 2019-es adóévre választhatják a már működő vállalkozások.

Az alanyi mentesség 2018-ra akkor választható, ha a vállalkozás bevétele sem 2017-ben ténylegesen, sem 2018-ban várhatóan, illetve ténylegesen nem haladja meg a 8 millió forintot.

A kormány azt tervezi, hogy 2019-re másfélszeresére, vagyis 12 millió forintra nőhessen a mentesség határa, de ezt az Európai Uniónak engedélyeznie kell. A kedvező adózási mód bejelentésére szolgáló nyomtatványok a Nemzeti Adó- és Vámhivatal honlapjáról tölthetőek le, és az ügyfélkapun keresztül, illetőleg postai úton, vagy személyesen is benyújthatóak.