Nem érdemes halogatni a karácsonyi utazást

a new york country christmas
Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államokban december 25-én ünneplik a karácsonyt. Ez a legnagyobb gazdasági időszak a világ számos országában, a kereskedelem drasztikus növekedést mutat. Ugyanakkor az ország nagy kiterjedésének köszönhetően az ünnepekkor a legforgalmasabb a hosszú távú utazások tekintetében.
Vágólapra másolva!

A karácsonyi és újévi időszak alatt 23 százalékkal emelkedik azon utazások száma, ami több mint 80 kilométernél távolabbi – az átlagos megtett távolság 450 kilométer.

Az utazók fele ugyanakkor nem tölt egyetlen egy éjszakát sem a célállomásán,

valamint az átlagos leghosszabb maradási idő is négy nap az ünnepi időszakban – derül ki az National Household Travel Survey (NHTS) felméréséből.

Illusztráció Forrás: Dreamstime

A célállomások nagy része az USA-n belül található, és csupán három százalék az, aki nemzetközi utazásra adja a fejét. Ugyanakkor a kiruccanások 43 százalékát teszi ki az, amikor a családokat és barátokat látogatják meg – szemben például a Hálaadással, ahol ez a szám 53 százalék. Míg az ünnepek alatt a család és a hozzátartozók látogatása jelentősen megnő, az egyéb szabadidős utazások száma viszonylag változatlan marad. Átlagosan 17 százaléka az utazásoknak üzleti jellegű, ám a karácsonyi időszakban ez nyolc százalékra redukálódik.

Az átlagos karácsonyi utazók életkora 36 év, valamint a férfiak és a nők aránya szinte egyenletesen oszlik meg. Az évnek ebben az időszakában a legtöbben, 91 százalék az autós közlekedést választja, a második legnépszerűbb közlekedési forma a repülés, amit csupán öt százalékuk választ.

A Tripsavvy összeállítása alapján ezek a legkedveltebb karácsonyi célállomások: New York, Chicago, Colorado, Florida, Puerto Rico és Alaszka.

Illusztráció Forrás: Flickr

A légitársaságok korábban a legolcsóbb ünnepi jegyeiket a 25-én induló járataikra adták, de ma már ez megváltozott, és az ünnep előtt egy héttel, valamint az újév kezdete után egy héttel is tartják a megemelt jegyárakat – foglalta össze Jamie Bachrach a Wandering Puffin minneapolisi utazási iroda tulajdonosa.

A repülőjáratokra érdemes már november elején időpontot foglalni, akár 60 százalékos árkülönbséget is tapasztalhatnak az amerikai vásárlók egy hónappal később.