Olcsóbb lehet a hal

ÁLLAT hal halászat halgazdálkodás kifogott hal lehalászás őszi lehalászás ponty VÍZI ÁLLAT Hortobágy község, 2013. október 22.
Egy ponty, amelyet a Hortobágyi Halgazdaság Zrt. Árkus tóegységének csécsi tavából fogtak ki 2013. október 22-én. Megkezdődött a
Hortobágy község, 2013. október 22. Egy ponty, amelyet a Hortobágyi Halgazdaság Zrt. Árkus tóegységének csécsi tavából fogtak ki 2013. október 22-én. Megkezdődött az őszi lehalászás a halgazdaság halastavain, ahol a két hónapig tartó hálóvetés során 1000 tonna pontyot, 300 tonna busát és 100 tonna egyéb halat, főként harcsát és amurt fognak ki. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
Vágólapra másolva!
Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) parlamenti államtitkára az M1 csatorna szombati műsorában elmondta, hogy januártól folytatódik az alapvető élelmiszerek általános forgalmi adójának (áfa) csökkentése. A sertés esetében is bővül a legkisebb adókulccsal érintett termékek köre, de 5 százalékos lesz a fogyasztási célú hal forgalmi adója is.
Vágólapra másolva!

Nagy elmondta, hogy az adócsökkentés két termékkört érint:

  • A sertés esetében a vágóhídi melléktermékek és a sertésbelsőségek áfája mérséklődik 5 százalékra,
  • A fogyasztási célú hal adókulcsa pedig szintén 5 százalékra csökken,
Ponty Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A parlamenti államtitkár beszélt arról is, hogy azt szeretnék, hogy a sertésre teljes mértékben az 5 százalékos áfa vonatkozzon, a hal bevonásával pedig tovább bővítenék a családok lehetőségét a spórolásra.

Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a hal nagyon egészséges, gyógyítja a szív- és érrendszeri betegségeket. A tárca ezért növelné magyar fogyasztást, amely elmarad a nyugat-európaitól.
Nagy István szerint az intézkedés a magyar termelőket is segíti.