Kandírozott gyümölcsök és őrölt mandula a legjellemzőbb összetevői a calisson névre hallgató, Franciaországban nagyon népszerű cukorkának, de készülhet aszalt dinnyéből és narancsból is. A cukormázas bevonatú terméket Aix-en-Provence régióban gyártják, de az előállító cégeket egy Ye Chunlin nevű kínai vállalkozó 2015-ben beelőzte a név kínai levédetésével. Most azonban az európai gyártók javára ítéltek Kínában.
Komoly aggodalmat eredményezett annak a kínai vállalkozónak a lépése az európai gyártók körében, aki a Calisson d'Aix nevet próbálta levédetni Kínában.
A kedvelt franciaországi édesség gyártói uniós segítséggel támadták meg azt a döntést,
amely alapján 2026-ig a kínai vállalkozó használhatta volna a nevet védjegyként a hazájában.
A franciák 12 édességgyártó cége együttesen élt panasszal a kínaiaknál. Hosszadalmas huzavona ért most véget azzal, hogy
Kínában elismerték, a név alkalmas volt arra, hogy a fogyasztókat megtévessze a termékek származási helyével kapcsolatban.
A kínai vállalkozó azzal védekezett, hogy jóhiszeműen járt el üzlete megalapozásakor, hiszen a francia gyártók még nincsenek jelen önálló előállítással Kínában. A francia álláspont ugyanakkor az volt, hogy a kínai fél sajátos opportunizmust valósítana meg azzal, és az ottani piacra való belépésüket nehezítené meg, ha meghagyja a névhasználati lehetőséget.
Nem ez az első eset, hogy kínai gyártók ismert brandek neveit használva próbálnak üzleti vállalkozásba fogni. Emlékezetes például az eset, amikor 2007-ben egy vállalat az „Iphone" nevet jegyeztette be termékeire. Az Apple azonnal megtámadta a döntést, de vereséget szenvedett a bíróságon, mivel a kínai vállalkozó ruházati termékeket gyártott ez alatt a név alatt.
Ugyanakkor Peking gyakran eleget tesz a kérésnek, és védelemben részesíti az európai termékeket, ideértve a gasztronómiai márkaneveket is.
Egyes francia sajtfajták, az olasz "Pármai sonka" és bourdeauxi borok már megkapták a védelmet jelentő regisztráció.
A mostani ügy a cukorkagyártók szempontjából szerencsésen végződött. A dél-franciaországi gyártók évente 800 tonnát készítenek a most a figyelem középpontjába került édességből.