Ismét rekord mélyen van a megtakarításokkal rendelkezők aránya

öregek, öregség, svéd nyugdíjas napozik
34 ezer nyugdíjas fog tudni pihenni idén nagyon méltányos önrésszel, szinte ingyen
Vágólapra másolva!
Az OTP Öngondoskodási Index idei kutatása arra világított rá, hogy rekord mélyen van a megtakarításokkal rendelkezők aránya: a magyarok közül kevesebben takarékoskodnak és fektetnek be, mint 5 éve.
Vágólapra másolva!

Ha nőnek is az átlagkeresetek, a plusz pénzt az emberek nem az öngondoskodásra költik, bár adókedvezményt vagy adómentességet, illetve előtakarékossági támogatást is kaphatnának érte. A banki ügyfelek mindössze 42 százalékának van jelenleg pénzpiaci megtakarítása.

A felmérés szerint a magyarok 71 százaléka kiszámíthatatlannak tartja a jövőjét

. Tíz megkérdezettből ma hét magyar állampolgár azt mondja, tudja, hogy nem lesz elég a nyugdíja, közülük három mégis azzal tervez, hogy az állam által nyújtott ellátásból fog megélni.

A megkérdezettek többsége mindezek ellenére sem gondolja azt, hogy önmagának is tennie kellene az időskori megélhetésért, ezt inkább az állam felelősségének tulajdonítják.

Pedig annak, aki az öngondoskodást választja, több megtakarítási forma is rendelkezésére áll. A tartós befektetési számla (TBSZ) például a közép (1-5 év), esetleg hosszú távú (5 év felett) befektetéseket ösztönzi. Befizetni csak az első évben lehet, első alkalommal minimum 25 ezer forintot, a következő években már nem növelhető az összeg. A pénz bármikor felvehető, de három év után 10 százalékra csökken a fizetendő adó, öt év után pedig teljesen adó- és járulékmentessé válik a befektetés és annak hozama.

34 ezer nyugdíjas fog tudni pihenni idén nagyon méltányos önrésszel, szinte ingyen Forrás: AFP/Bengt Olof Olsson

Akik öt évvel ezelőtt nyitottak TBSZ számlát, átlagosan fejenként több mint 200 ezer forintnyi adót takarítottak meg az elmúlt öt év évben

- mondta Nyitrai Győző, az OTP Bank megtakarítási szolgáltatások igazgatója.

Jelenleg összesen közel 640 milliárd forint megtakarítást tartanak az OTP Bank ügyfelei TBSZ-en. Az ebből az idén lejáró 36 milliárd forint tulajdonosai 2017. december 29-ig nyilatkozhatnak arról, hogy továbbra is TBSZ-en szeretnék-e tartani a befektetéseiket, sőt a tavalyi évhez képest idén újdonság, hogy úgy is rendelkezhetnek, hogy annak nem a teljes egyenlegét, hanem csak egy általuk meghatározott részösszegét hosszabbítják meg.

A TBSZ mellett a nyugdíj előtakarékossági számla (nyesz) is opció lehet azoknak, akik nyugdíjas éveikre öngondoskodnak és az adókedvezményen felül előtakarékossági támogatást is szeretnének igénybe venni. A nyesz lehetőséget nyújt arra, hogy hosszú távon kamat-és árfolyam-nyereségadó mentesen gyarapítsuk befektetéseinket. Így a tőkepiacon hosszabb távon elérhető magasabb hozamok kiegészülhetnek az adókedvezmények nyújtotta plusz nyereséggel. A számlához járó kedvezmények a számlanyitást követő minimum 10 év után, vagy nyugdíjba vonuláskor érvényesíthetők.