A NAV is képes lesz elkészíteni az áfabevallást

áfa Tállai András államtitkár beszél Közéleti személyiség foglalkozása politikus SZELLEMI TEVÉKENYSÉG SZEMÉLY
Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti államtitkára
Vágólapra másolva!
Az online számlázás jövő nyári bevezetése megteremti annak lehetőségét, hogy az adóhivatal részlegesen kitöltse a vállalkozások áfabevallását is – mondta Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti és adóügyekért felelős államtitkára.
Vágólapra másolva!

Még több mint hét hónapig tart az online számlázás tesztüzeme; az új rendszer jövő július 1-jén indul. Akkortól a számlázóprogramok már be lesznek kötve a NAV-hoz. 2018 július 1-jétől így a vállalkozók által kiállított és befogadott 100 ezer forint feletti áfát tartalmazó számlák adatai az adóhivatal rendelkezésre állnak.

A NAV vizsgálja annak a lehetőségét, hogy a számlainformációk feldolgozásával hogyan segíthetne a lehető leghatékonyabban és legegyszerűbben az áfabevallás kitöltésében is.

A vállalkozóknak nem árt felkészülni már most arra, hogy a számlázó programok bekötése után a számla adatainak eredeti tartalma nem írható át. Annak ellenére, hogy a jogszabályok ezt nem engedik, a revizorok sokszor találkoztak utólagosan visszadátumozott számlákkal.

Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti államtitkára Forrás: MTI/Kovács Attila

Az online rendszer rostáján például automatikusan és azonnal fennakadnak azok, akik a számlát az ellenőrzés ideje alatt visszadátumozva állítják ki. Az államtitkár szerint az online számlázásnak köszönhetően a NAV évi 50 ezer milliárd forint számlaforgalom adatait vizsgálva valós időben tudja kiszűrni a csalárd cégeket, fiktív számlázókat.

Az Európai Bizottság szeptember végén publikált tanulmánya szerint fele akkora volt 2015-ben az adóelkerülés Magyarországon, mint a régió más országaiban.

Míg Magyarországon az adórés 13,7 százalék, addig a régiós átlag 25,5 százalék, ugyanakkor az online számlázás bevezetésével – 2018-ra – akár 10 százalék alá is csökkenhet ennek mértéke.

A kézi számlázásnál ha az áfa összege eléri vagy meghaladja a félmillió forintot, legkésőbb kiállítást követő nap egy webes felületen rögzíteni kell a számla adatait. Ha félmilliónál kevesebb, de 100 ezer forintot meghaladó a számlában szereplő áfa összege, akkor a rögzítésre öt napja van az adózónak.

Az online számlázás a vállalkozások adminisztrációs terheit jelentősen csökkenti, ezért legkésőbb jövő nyáron érdemes a számlatömböket számlázó programra cserélni – javasolta Tállai.