A kkv-k innovációs képessége rendkívül alacsony

Brain Bar Budapest Design Terminál innováció
Vágólapra másolva!
Bár Magyarország 2008 óta GDP-je egyre nagyobb hányadát fordítja K+F tevékenységre, európai összehasonlításban még mindig a lista végén állunk a tavalyi 1,22 százalékot kitevő 427 milliárd forinttal. Az európai innovációs teljesítményeket vizsgálva Dánia, Finnország, Németország, Hollandia és Svédország vezeti a sort, az európai uniós átlagot is jelentősen meghaladva. Idei adatok szerint hazánk az EU 28-as rangsorában a 23. helyet foglalja el.
Vágólapra másolva!

Legnagyobb mértékben a hazai kkv-szektor innovációs teljesítménye marad el az uniós átlagtól, annak ellenére, hogy az elmúlt 8-10 évben több stratégia, jogszabályi változás is született a kkv-k K+F tevékenységének előmozdítása érdekében. Ide tartozik a kutatásfejlesztési projektek intézményesített auditálása, népszerűbb nevén a hivatalos k+f audit - írja a Piac és Profit.

Ez a gyorsan lefuttatható és elérhető költségű államigazgatási eljárás lehetővé teszi, hogy a vállalkozások előre fel tudják mérni, kutatásfejlesztésnek szánt projektjük miként felel meg a jogszabályoknak, kaphatnak-e adókedvezményt, támogatást.

Akár a K+F projektek teljes költségének tíz százalékát is elérheti az igényelhető adókedvezmény Kiss János József, a Glósz és Társa Tanácsadó cégvezető innovációs tanácsadója szerint. A minősítés pár százezres költsége elenyésző a megszerezhető közvetlen és közvetett pénzügyi előnyökhöz képest.

A tapasztalatok szerint a megvalósítás során akár további 10-20 százalék költségmegtakarítást eredményezhet, ha a cég az átvilágítás során áramvonalasítja terveit. A k+f tanúsítvány pedig a pályázatok egy része esetén még mindig a pozitív döntést elősegítő feltétel maradt.

Illusztráció - Brain Bar Forrás: Design Terminál

November 15-től az eddiginél is kedvezőbbek lesznek a vállalkozások kutatási, fejlesztési és innovációs tevékenységeinek ösztönzése és beruházásainak előmozdítása érdekében meghirdetett, nulla százalékos kamatú hitelprogram igénylési feltételei. Az MFB Pontokon elérhető „Vállalatok k+f+i tevékenységének támogatása Hitelprogram" módosításának célja, hogy szélesítse azon vállalkozások körét, amelyek élhetnek a kedvező hitel lehetőségével.