Gyűjteni kell a nyugdíjas évek extra kiadásaira is

ellenséges nyugdíjas
Vágólapra másolva!
A jelenleg aktív korú lakosság nagyobb része elképzelhetőnek tartja, hogy idős korában már a napi háztartási rutin elvégzése is nehézségekbe fog ütközni, és arra is számít, hogy ezek kiváltására pénzt is kell áldoznia a nyugdíjából. Vagy inkább a nyugdíjkiegészítéséből.
Vágólapra másolva!

A Groupama Biztosító által rendelt kutatásban résztvevőknek arról kellett elgondolkodniuk, hogy megy majd a most még aktív korúaknak a napi rutin.

A megkérdezettek 29 százaléka gondolta úgy, hogy segítséget kell majd kérnie idős korában a lakása rendben tartásához, takarításához.

A lakosság 25-27 százaléka számít arra, hogy a bevásárlást, vagy a mindennapi közlekedést sem lesz képes mindig önmaga megoldani. Mindössze 19 százalékuk tart attól, hogy képtelen lesz saját maga gondoskodni a napi egyszeri főtt ételről.

A most aktív korúak azzal számolnak, hogy ezekért a szolgáltatásokért majd fizetniük kell, ugyanakkor a takarításra, bevásárlásra vagy az utazásban való segítségre szánt keret jellemzően nem haladná meg mai értéken a havi 10-10 ezer forintot. Csak a főzés kiváltásán gondolkodók jelöltek meg ennél nagyobb összeget: ők havi 20 ezer forintot fordítanának ételrendelésre.

Mennnnnnnyi? Forrás: --

A kutatás rámutat arra is: e kiadások szükségességét a mai 50-59 évesek minden más fiatalabb korosztályhoz képest alacsonyabbra becsülik, mintha a közvetlenül nyugdíj előtt állók jobban bíznának abban, hogy nem szorulnak rá fizetett segítségre. Leginkább a mai negyvenesek félnek attól, hogy nem fogják bírni a háztartási munkát, így ők nagyobb arányban terveznek a kiadásokkal is.

Minden ötödik aktív korú magyar számol annak az esélyével, hogy majd beköltözik olyan időseknek fenntartott otthonba, amely megfelelő egészségügyi ellátást is biztosít a számára.

Ezeknél az otthonoknál a várólista már több mint 50 százalékra duzzadt, ráadásul drágák kis. Miközben a megkérdezettek jellemzően 55 ezer forintot költenének idősotthoni ellátásra, a legolcsóbb intézmények 70-80 ezret kérnek havonta, de nem ritka a havi 180 ezer forintba kerülő otthon sem.

Egy korábbi Groupama kutatás szerint havonta 100 ezer forint hiányzik a mai fiataloknak az állami nyugdíjon felül a biztos megélhetéshez. Aki tehát segítségre, netán teljes ellátásra szorulna idős korában, annak mindenképpen az aktív éveiben kell megteremtenie az ehhez szükséges fedezetet – mondta Csonka István, a Groupama Biztosító értékesítési és kommunikációs vezérigazgató-helyettese.