Elektronikus lesz a közbeszerzési eljárás

Az újszilvási naperőmű, naperőművek építése a Szegedi Tudományegyetem épületein, közbeszerzés
Vágólapra másolva!
Kötelezővé válik 2018. április 15-től az elektronikus közbeszerzési rendszer használata. A digitális közbeszerzési folyamattól az eljárások átláthatóságának fokozását és az ügymenet gyorsítását várják. A felkészületlen ajánlattevők akár többmilliós megbízásoktól eshetnek el.
Vágólapra másolva!

Az Országgyűlés elfogadta a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara kérésére benyújtott törvénymódosító javaslatot, amelynek értelmében 2017 december 31. helyett 2018. április 15-én vezetik be az elektronikus közbeszerzési rendszer kötelező használatát. Az uniós irányelveknek megfelelően minden tagállamnak biztosítania kell az elektronikus kommunikációt valamennyi közbeszerzési eljárásban 2018. október 18-ig. Magyarország központi, egységes, állami, elektronikus közbeszerzési rendszer (EKR) bevezetésével tesz eleget az elvárásoknak.

A központi rendszer célja az eljárások átláthatóbbá tétele és gyorsabb lefolyása, az adminisztráció csökkentése, valamint az ellenőrzési folyamatok leegyszerűsítése.

Környezetbarát és gyorsabb lesz az eljárás Forrás: MTI/Kovács Tamás

Április közepétől a közbeszerzési eljárásban résztvevőknek az eljárás valamennyi szakaszában elektronikus úton kell folytatniuk a kommunikációt

– mondta Ménes Anna, a Baker McKenzie jogásza.

Az EKR rendszere már elkészült, tesztelése folyamatban van. A jelenlegi átállási időszak alatt az elektronikus rendszer önkéntes alapon már használható, azonban az eljárást párhuzamosan papír alapon is el kell indítani. Január 1-től lehetőség nyílik arra, hogy az EKR-rendszert "élesben", a papír alapú kommunikáció teljes elhagyása mellett alkalmazzák - tette hozzá a szakértő.