Sokkal kifizetődőbb diplomásként dolgozni

group of graduates holding diploma Achievement Adult Student African Descent African Ethnicity Authority Bachelor Black Campus Cap Caucasian Celebration Ceremony Certificate Close-up Confidence Diploma Document Education Ethnicity Female Friendship Gradua
group of multiracial graduates holding diploma
Vágólapra másolva!
Számos munkakörnél elegedhetetlen a felsőfokú végzettség, még akkor is, ha a feladatot technikailag egy nagyon képzett, de csak érettségivel rendelkező személy is tökéletesen el tudja látni. Nem csak ezért éri meg azonban diplomát szerezni. Még ugyanannál a munkakörnél is kaphat többet az, akinek papírja van.
Vágólapra másolva!

Semmi szabálytalan vagy törvénytelen nincs az adózóna.hu szakértője szerint, ha egy munkaadó adott munkakör betöltését olyan végzettséghez köti, ami nem szerepel a jogszabályi előírásokban, illetve az adott feor számhoz tartozó munkakörben nem szerepel hasonló előírás.

Fontos azonban, hogy ha erre sor kerül, a munkáltató köteles betartani az általa alkotott szabályzatot vagy alkalmazott gyakorlatot, azaz csak kvalifikált munkavállalót foglalkoztathat az adott munkakörben, nem térhet el önkényesen a szabálytól.

Papír csak jól jöhet Forrás: Getty Images/iStockphoto/All rights reserved. www.delightimages.com/Michael Zhang

Természetesen az sem tilos, hogy ugyanazon munkakörben egyszerre alkalmazzon egy cég diplomás és diplomával nem rendelkező munkavállalót - ha ezt az adott munkakörre vonatkozó előírások nem tiltják kifejezetten.

Ebből következően az sincs előírva, hogy a munkabéreknek egyenlőnek kell lenniük a versenyszférában.

A Munka Törvénykönyve szerint ugyanis a munka egyenlő értékének megállapításánál különösen az elvégzett munka természetét, minőségét, mennyiségét, a munkakörülményeket, a szükséges szakképzettséget, fizikai vagy szellemi erőfeszítést, tapasztalatot, felelősséget, a munkaerőpiaci viszonyokat kell figyelembe venni. Ha pedig a munkaadó a szükséges szakképzettségben talál különbséget a munkavállalók között, akkor kaphat többet az, akinek van papírja.