Jelentős növekedés az ingatlanpiacon tavaly októberhez képest

ingatlan, budapest, adásvétel, alku
Ha a vevő nagyot akar alkudni, az eladó könnyen vissza is léphet
Vágólapra másolva!
Visszaesés volt októberben a magyarországi ingatlanpiacon a Duna House (DH) közlése szerint. Ez egyelőre nem aggasztja túlságosan a fejlesztőket, az ingatlan.com szakértője szerint ugyanis a következő két évben a mostaninál is több új lakás átadására lehet számítani. Tavaly októberhez képest pedig még így is jelentős a növekedés volt az elmúlt hónapban.
Vágólapra másolva!

A DH saját adatain alapuló becslése szerint az idén októberben 12 246 lakóingatlan cserélt tulajdonost Magyarországon. Ez a szám az idei májusi rekordértéknél 1609-cel, a szeptemberi adatnál pedig 1393-mal kevesebb.

Az is igaz ugyanakkor, hogy tavaly októberhez viszonyítva így is jelentős, 13,5 százalékos volt a növekedés.

Az idén csak januárban és februárban értékesítettek kevesebb lakóingatlant, mint októberben; bár a hónap erősen indult, a második felében erős visszaesés következett be, valószínűleg az ünnepek miatt.
Évek óta jellemző tendencia, hogy az év második felében érezhetően alacsonyabb a tranzakciószám, mint az elsőben, az októberi adatok alapján azonban a tavalyinál erősebb negyedik negyedévre számít a DH.

Vagyis különösebb aggodalomra nincs ok.

A fejlesztők sem számítanak egyelőre visszesésre, a következő két évben a mostaninál is több új lakás átadására számít a jelenlegi ismeretek szerint. Amíg öt százalékos, kedvezményes áfakulcs szerint adózik az újlakás-eladás, vagyis 2019 végéig - mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szombaton, az M1 aktuális csatornának nyilatkozva.

2019 végéig pöröghet a piac Forrás: Depositphotos

Magyarországon jelenleg kimagasló az építési kedv, ami a kínálatot növelő áfacsökkentés mellett a keresletet fokozó családi otthonteremtési programnak (csok) is betudható.

Az idei első háromnegyed évben 50 százalékkal nőtt az átadott lakások száma az előző év hasonló időszakához képest.

Az új lakások négyzetméterenkénti átlagos ára Budapesten 650-700 ezer forint között mozog, míg a nyugati országrészben ugyanez 360-400 ezer, a keleti régiókban pedig 350-380 ezer forint - mondta Balogh. A használt lakásoknál még nagyobb eltérés tapasztalható a főváros és a vidék között, az ilyen típusú budapesti ingatlanok ugyanis átlagosan háromszor drágábbak, mint az ország többi részén találhatók - tette hozzá.