Csúcsot döntött a villamosenergia-fogyasztás nyáron

energiacégek kivonulás lázár jános kampány nyereség veszteség
Az érdeklődők megtekintik a MAVIR Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. újonnan üzembe helyezett alállomását Debrecen-Józsa közelében 2013. november 22-én
Vágólapra másolva!
Új történelmi rekordot ért el Magyarország nyári villamosenergia-fogyasztása idén – derül ki a MAVIR Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. adataiból. Június és augusztus között a hosszú kánikula és a viharos időjárás sűrűn váltotta egymást, ennek ellenére az ország villamosenergia-ellátásbiztonsága mindvégig zavartalan volt.
Vágólapra másolva!

Idén nyáron a Magyarországon felhasznált villamos energia mennyisége 3,15 százalékkal haladta meg az előző évit. 2017 június eleje és augusztus vége között a bruttó villamosenergia-felhasználás 10 988 GWh volt, amely 335,87 GWh-val magasabb az előző év azonos időszakához képest.

Az érdeklődők megtekintik a MAVIR Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. újonnan üzembe helyezett alállomását Debrecen-Józsa közelében 2013. november 22-én Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Az idei nyári fogyasztás ugyanakkor nem csak az előző évhez képest nagyobb, hiszen a MAVIR Zrt. adatai szerint ez új történelmi rekordot jelent a nyári hónapokra vonatkozóan. Az országos villamosenergia-igény bővülése augusztusban volt a legnagyobb, ekkor a fogyasztás hét százalékkal 3743 GWh-ra nőtt a 2016-os 3500 GWh-hoz képest.

A teljes bruttó villamosenergia-felhasználás Forrás: MAVIR

Rendszerterhelés szempontjából az idei nyári csúcsot a MAVIR június 28-án regisztrálta 6357 MW-os negyedórás átlag értékkel 25,8 Celsius fok napi átlag hőmérséklet mellett.

Az utóbbi években ugyanakkor az egyre inkább elterjedő háztartási méretű kiserőművek – azon belül is a fotovoltaikus termelők (vagyis a jellemzően szilíciumból készült napelem cella) – mérési adatainak hiányában a regisztrált bruttó rendszerterhelési értékek némileg torzított eredményt mutathatnak. A becslések szerint ez az eltérés akár a 100-200 MW-ot is elérheti.

Bruttó csúcsidei rendszerterhelések alakulása Forrás: MAVIR

– mondta Tihanyi Zoltán, a MAVIR rendszerirányítási és nemzetközi kapcsolatokért felelős vezérigazgató-helyettese. Hozzátette, a megfelelő tartalékoknak köszönhetően az előfordult üzemzavarok sem okoztak kiesést a szolgáltatásban az átvitel szintjén.