Tesco: itt a bérmegállapodás a szakszervezetekkel

tesco, sztrájk, dolgozók
Győr, 2017. szeptember 8. A győri Tesco hipermarket áruház 2017. szeptember 8-án. Az áruházlánc sajtóosztályának tájékoztatás szerint az áruházak többsége a dolgozók egy részének sztrájkja ellenére továbbra is nyitva tart. MTI Fotó: Krizsán Csaba
Vágólapra másolva!
Ahogy az Origo megírta, elhárult az Auchan áruházláncnál a sztrájk veszélye, miután az áruházakat üzemeltető cég és a dolgozókat képviselő szakszervezet megállapodott a bérfejlesztésről és a dolgozói létszám bővítését irányozták elő. Most a Tesco is bejelentette, hogy létrejött az egyezség a munkavállalóikkal.
Vágólapra másolva!

A Tesco, a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete (KDFSZ) és a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ) közös közleményben ismertették a megkötött megállapodást pénteken. Az egyezség a munkavállalók érdekeit és a hosszú távú, fenntartható fejlődést is szem előtt tartja, valamint tartalmazza a bérnövekedéssel, valamint a munkaerővel és a toborzással kapcsolatos feladatokat.

Szeptember elsejétől jár

A megállapodás értelmében,

a Tesco 2017 szeptember elsejétől - visszamenőleg - bruttó 179 ezer forintra emeli a havi bérminimumot.

Továbbá minden teljes munkaidős, áruházi, valamint raktári munkatárs fizetése a cafetériával, legalább bruttó 191 ezer forint lesz.

Ez kiegészülhet pótlékokkal és egyéb bérkiegészítéssel.

Egy budapesti zöldségáru-feltöltő bére így jellemzően meghaladja majd a bruttó 220 ezer forintot

– áll a felek közleményében.

Megállapodott a Tesco a szakszervezetekkel a béremelésről és a létszámbővítésről Forrás: MTI/Krizsán Csaba

Megállapodás született arról is, hogy

mely területeken vesznek fel több száz munkatársat,

illetve melyek azok a területek, ahol hatékonyabb munkaszervezéssel jelentősen csökkenthető a munkavállalók terhelése.

A felek továbbá megállapodtak egy közös keretrendszer kidolgozásáról is, hogy az eddigieknél hatékonyabban, a kölcsönösen előnyös együttműködés céljával tudjanak működni.