A fúziók erősítik a Takarék Csoportot

Takarék, takarékbank
Vágólapra másolva!
A takarékszövetkezeti integráció 2017-ben jelentős eredményeket ért el – mondta Bártfai-Mager Andrea, postaügyért és nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért felelős kormánybiztos a Takarékossági Világnap alkalmából a Takarék Csoport rendezvényén.
Vágólapra másolva!

A takarék szektorban az évtized legjelentősebb hitelintézeti átalakulása zajlik – mondta Vida József, a Takarékbank elnök-vezérigazgatója. A takarékok egyesülése, mely során az év végére 12 erős, regionális pénzintézet marad, az előzetesen megállapított ütemben halad.

A fúziók révén a Takarék Csoport tovább erősíti piaci pozícióit a bankok közt zajló versenyben. A vállalati hitelállomány szeptember végén több mint 13 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi értéket, míg a lakossági lakáscélú hiteleknél a Takarék Csoport piaci részesedése a második negyedév végére 7,5 százalékra nőtt.

A növekedésben komoly szerepet játszott az állami támogatás, elsősorban a családi otthonteremtési kedvezmény (csok).

Forrás: Origo

Minden hetedik csok által támogatott új lakást, vagy családi házat az Integráció közvetítésével vásárolta meg az új tulajdonos, miközben több mint 1300 lakás építését finanszírozza a Takarék Csoport. Az általa üzemeltetett MFB Pontok is jelentősen hozzájárultak a gazdaság növekedéséhez, a Széchenyi kártya hitelek minden harmadik forintja pedig az Integrációtól származik.

A lakosság közel 12 százaléka a Takarék Csoportnál vezeti a számláját, a Takarékok 167 ezernél is több vállalati bankszámlát kezelnek.

A takarékszövetkezeti szektor mostani átalakulása új lendületet ad a hazai szövetkezeti tradícióknak, új alapokra helyezi a takarékok együttműködését, és az ország egyik legnagyobb, legbiztonságosabb pénzügyi csoportját hozza létre belőle – mondta Tajthy Attila, a Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezetének (SZHISZ) elnöke.

A 2008-as pénzügyi válság megtanította, csak úgy szabad eladósodni, ha egyúttal van elegendő megtakarításunk – jelentette ki Turi Dénes, az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség (OTSZ) elnöke. A Takarékossági Világnapon nyugtázhatjuk, hogy a hazai lakossági megtakarítások sorra döntögetik a rekordokat – tette hozzá az OTSZ elnöke.