Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Szebb napok köszönthetnek be Ruandában a turizmusnak is köszönhetően

Ruanda turizmus gorilla rezervátum
Male mountain Gorillas, members of the Agashya family, are pictured in the Sabyinyo Mountains of Rwanda on December 27, 2014. Rwanda, well known for mountain gorillas – an endangered species found only in the border areas between Rwanda, Uganda and the Democratic Republic of the Congo – and hosted more than a million visitors between 2006-13, generating from the national parks alone $75m (Ł44m) in tourism revenue in that time; 85% of this is from trekkers who come to see some of the country's 500 gorillas. AFP PHOTO / Ivan LIEMAN / AFP PHOTO / Ivan Lieman
Vágólapra másolva!
Józan ésszel most is felfoghatatlan, ami 23 évvel ezelőtt Ruandában zajlott. Az Origo is több alkalommal írt arról, hogy nem csak a ruandaiak ügye, hanem a nemzetközi közösség szégyenfoltja is az, ami akkor történt az országban. A hutuk fellépése az ország etnikai kisebbségét alkotó tuszik és mérsékelt hutu társaik ellen mintegy 800 000 halálos áldozatot követelt, amihez mindössze 100 nap kellett. A népirtással kapcsolatos felelősségre vonás és a nemzetközi eljárások a mai napig nem zárultak le. Most azonban úgy tűnik, a traumatizált ország jó ütemben halad a békés prosperálás útján. Az új egységet és a fájdalmasan mély sebek gyógyulását elősegítheti az is, hogy Ruanda például a mind felkapottabb ökoturizmusban kezdett meggyőző eredményeket felmutatni az elmúlt években.
Vágólapra másolva!

Ruanda első ökoturisztikai vállalkozásai közel 30 éve működnek az országban, és beszédes, hogy ebben először nem is mindig a helyiek, hanem gyakran külföldi vállalkozók láttak fantáziát. A helyi öko-kezdeményezések mellett a kontinens turisztikai iparában már jól csengő névvel bíró cégek is kezdik felismerni, hogy

az 1994-es drámai események utóhatásaiból lassan felépülő ország kivételes turisztikai értékekkel bír.

Amit nem is kellene feláldozni a jelentős környezeti terheléssel járó tömegturizmus oltárán. A Wilderness Safaris, Afrika egyik vezető turisztikai vállalata idén nyáron Ruanda legértékesebb nemzeti parkjánál nyitott öko-szálláshelyet, de két további cég is bejelentkezett 2018-ra, illetve 2019-re. Mindjárt luxus színvonalú ökoszálláshelyek létesítére.

A Volcans Nemzeti Park Ruandában az egyik legdinamikusabban fejlődő turisztikai célpontja az országnak Forrás: AFP/Philip Lee Harvey

A gorillák a nemzeti megbékélés szimbólumai

A Wilderness Africa-t 1983-ban alapította két magánszemély, és a vállalkozás napjainkra óriási céggé nőtte ki magát. Több mint 40, főként ökoturisztikai szálláshelyet üzemeltetnek szerte a kontinensen. A Bisate Lodge nevű új létesítményük a vulkanikus jellegű Virgunga-hegyláncnál épült, az egyik nemzeti park közelében.

Éppen ott, ahol a különlegesen védett hegyi gorillák élnek,

és ahol egykori kutatójuk, Dian Fossey alapítványának munkatársai végeznek velük kapcsolatos kutatásokat és próbálnak vigyázni a gorillacsaládok nyugalmára. Munkájukat - közlésük szerint - mintegy 100 helybéli segíti hivatásszerűen, akiket ott "nyomkövetőknek" hívnak, mivel feladatuk az állatok megfigyelése és a látogatói túrák vezetése. Ugyanakkor védeniük is kell a populációt, így a fenntarthatóság és az állatvilág megóvása jegyében, vadőri teendőket is ellátnak.

– mondja Praveen Moman, a gorillák földjére induló, különleges túrákat szervező vállalkozás vezetője.

Dian Fossey erdei kalyibája 1988-ban (a kép a Gorillák a ködben című film forgatásán készült) Forrás: Getty Images//Murray Close

Moman két évtizede fogott bele vállalkozásába, akkor, amikor sokan ezért bolondnak tartották. A borzalmas események friss emléke mellett az ötlet ellen szólt az is, hogy a gorillák élőhelye és a vulkanikus hegyek a keményebb túraterepek közé tartoznak, és ottani szolgálatot teljesítő katonákat kellett megfizetni, vagy éppenséggel megvesztegetni azért, hogy segítsék a tereprejutást. A vállalkozó azonban kitartó volt.

2004-ben már luxus színvonalú szálláshelyet nyitott meg a területen, és a helyieknek adott munkát az üzemeltetés és a túravezetői feladatokkal kapcsolatban.

A kormány, látva az üzlet beindulását, megemelte a térség közösségeinek támogatására fordított összegeket is.

Azóta újabb ötletek születtek a különleges turisztikai helyszín lehetőségeinek kiaknázására. A ruandai vezetés azt szeretné, ha a tehetősebb turisták nemcsak egy rövid gorillatúrára mennének oda, hanem több időt töltenének a nemzeti parkban, felfedezve annak más szépségeit is.

Számszerűsített kedvezményt – 30 százalékot – kapnak egyes turisztikai szolgáltatások költségeiből akkor, ha legalább 6 éjszakát töltenek Ruandában.

Az Only & Only nevű vállalkozás pedig, mely idén októberben nyitja meg szálláshelyét a Nyungwe Nemzeti Parkban, csimpánzokkal, különleges orchideákkal és esőerdei madarakkal próbálja majd a turisták érdeklődését felkelteni, a legnépszerűbb attrakciónak számító gorillalátogatásokon túl. Persze Ugandával is versenyezni kell, hiszen a gorillák élőhelyének egy része ennek az országnak a területére esik, ahol szintén felfutóban a hegyi túrák szervezésének mikroszektora. A szomszédos Kongóban pedig a védett állatok másik csoportja él.

Hegyi gorillák a Ruanda-Uganda határán található élőhelyükön Forrás: AFP/Ivan Lieman

Így lehet ökoturisztikai paradicsom Ruanda

A Wilderness Africa időközben újabb egységének fejlesztését kezdte meg a tanzániai határ közelében. Az optimizmusra úgy tűnik, minden ok megvan. Az elmúlt 2 évben Ruanda turisztikai teljesítménye szédületes mértékben, 30 százalékkal nőtt, és elérte a 400 millió dollárt.

– mondja Keith Vincent, a cég ügyvezetője.

A kormány együttműködik a környező országokkal is a közös fejlődés érdekében. Például kedvezményt adnak a vízumdíjból, ha a turista „csomagban" veszi azt a kenyai és ugandai beutazáshoz szükséges dokumentummal.

Az ország fővárosa, Kigali, pedig a térség üzleti fővárosának szerepére tör.

Olyan nagy szállodaláncok bővítik ott kapacitásaikat, mint a Mariott vagy a Radisson Blu.

Úgy tűnik azonban, Ruanda turisztikai fejlődése a fenntarthatóságot és a környezet védelmét, az állatvilág megóvását és a kisközösségek támogatását zászlajára tűző ökoturizmus jegyében zajlik.

Az országban próbálnak túllépni a szörnyű eseményeken, a részben a belga gyarmati idők korára visszavezethető hutu–tuszi ellentéteken, sőt, a törzsi megkülönböztetéseket is igyekeznek elkerülni.

Emelik az egészségügyi ellátás színvonalát és kötelező közoktatási részvételt vezettek be az országban. Ruanda deklarálta a nemek közötti egyenlőséget, és az ország parlamentjében kiemelkedően magas a nők aránya.

Csak az igazán tehetős turisták engedhetik meg maguknak, hogy élőhelyükön fotózhassák az állatokat Forrás: AFP/Jacques Renaud / Biosphoto

A fenntartható fejlődésnek persze itt is ára van.

A különleges ökoturisztikai élmények vélhetően egyelőre csak a tehetősebb turisták számára megfizethetők, a hátizsákos utazók valószínűleg nem a gorillanézést tűzik ki úti céljuknak.

A kigali nemzetközi reptérről három órás autóúttal elérhető, az ugandai határnál lévő Bisate Lodge-ban 1100 amerikai dollárnál kezdődik a szobák ára egyetlen éjszakára, és további 1500 dollárt kell fizetni azért, hogy a látogató megkaphassa az engedélyt a gorillatúrán való részvételre. Igaz, ezért cserébe távozáskor minden turista elültetheti saját facsemetéjét a szálláshely közelében, a terület újraerdősítési programjának részeként.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről