Rekordot döntöttek a részvénypiaci befektetések

euró, pénz, befektetés, bank, tőke
Vágólapra másolva!
Rekord mértékű tőkét öntöttek a befektetők a globális részvényalapokba az elmúlt héten. A regionális kockázatok, illetve a széleskörű gazdasági növekedés ugyanis megnövelte az étvágyat a földrajzi jellegű diverzifikáció iránt.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt héten 6,6 milliárdnyi friss tőkét vonzottak azok az alapok, amelyek az egész világon rendelkeznek részvénybefektetésekkel. Ez pedig a mindenkori legnagyobb heti beáramlásnak számít – idézi a Financial Times az EPFR Global adatait.

A friss számok arra utalnak, hogy a befektetők egyre kevésbé kívánnak csupán egyetlen régióra fókuszálni, köszönhetően a helyi geopolitikai kockázatoknak. Következésképpen

sokkal jobban bíznak az egyre jobban teljesítő globális növekedésben.

A hozzáállás ugyanis az, hogy az emelkedő ár minden csónakot felemel – mondja Jim Sarni, a Payden & Rygel Investment Management szakértője. A globális perspektíva tehát sokkal kifizetődőbb tud lenni, mint a regionális.

Nyugati kockázatok

Az Egyesült Államokban például kockázatot jelent a Donald Trump által támogatott adóreform jövője és megvalósíthatósága, miközben továbbra is fennáll a feszültség az USA és Észak-Korea között. Európában pedig ott van a katalán függetlenségi kérdés kockázata, de a jövőre esedékes olasz választások is felforgathatják a helyzetet, miközben a brexittel kapcsolatos nehézségek szintén napirenden vannak.

A globális növekedésre figyelnek a befektetők Forrás: AFP/Adek Berry

Ezeket az aggodalmakat támasztja alá, hogy

a nyugat-európai részvényalapokba mindössze 855 millió dollárnyi tőke áramlott, ami négy hete nem látott alacsony szintnek minősül.

Spanyolországból a befektetők már a múlt héten elkezdték kivonni a tőkét, és ez most egy 259 millió dolláros kiáramlással folytatódott.

Globális erő

Mindazonáltal globális léptékben sokkal vonzóbb a helyzet. A Brookings Institution és a Financial Times számításai szerint több mint öt éve nem volt ilyen és széleskörű a világgazdaság növekedése.

Ezzel együtt a vállalati eredmények folyamatos, globális javulása is megfigyelhető.

Ha pedig ez utóbbi trend folytatódni fog, akkor minden esély megvan arra, hogy a bikapiac kitartson, még akkor is, ha a részvénypiaci értékeltségek igen magasak.

Az amerikai fókuszú részvényalapok egyébként meg tudták törni a három hete tartó kivonási sorozatot, és 357 millió dollárnyi beáramlást realizáltak. Ez azonban még mindig igen gyenge teljesítmény, ha azt nézzük, hogy az év eleje óta már több milliárd dollárnyi tőke áramlott ki az amerikai fókuszú alapokból.