Ezer exportőrt kellene Kínára irányítani

napenergia, napelem, energia, panda, kína
Pandát mintáz a datongi napelem-farm.
Vágólapra másolva!
Az EXIM által szervezett Magyar Export napja rendezvényen több mint 500 vendég és 300 vállalkozás vett részt. A második alkalommal megszervezett konferenciát Magyar Levente, külgazdasági és külügyminiszter-helyettes, a rendezvény díszvendége, Duan Jielong, a Kínai Népköztársaság magyarországi nagykövete és az EXIM vezérigazgatója, Urbán Zoltán nyitották meg.
Vágólapra másolva!

Az EXIM 2016-ban hagyományteremtő szándékkal szervezte meg a Magyar Export Napja rendezvényt. A szakmai fórum célja, hogy az export tevékenységben érdekelt hazai kis- és középvállalatok részletes és átfogó tájékoztatást kapjanak az aktuális exportpiaci helyzetről, az állami, kedvező exportfinanszírozási lehetőségekről, a biztosítással kezelhető kockázatkezelési technikákról, az exportösztönző szervezetek által biztosított szolgáltatásokról.

A külkereskedelmi mérleg aktívuma 2010-ben 6 milliárd eurót tett ki, tavaly pedig több mint 10 milliárd euró volt - mondta Magyar Levente. A magyar külgazdasági stratégia kiemelt célkitűzése a kínai reláció megerősítése, 2010 óta megkétszereződött a magyar export Kínába, és 50 százalékkal több magyar vállalat exportál Kínába, mint 2010-ben, ezek négyötöde a kkv-k közül kerül ki. (Összehasonlításképpen teljes kivitel öt százaléka ment Ázsiába az idén a második negyedévben a KSH szerint, a statisztika Kínát külön nem méri.)

Magyar szerint a mintegy ezer, Kínába exportáló magyar cég teljesítményét tovább kell fokozni, több lehetőséget kell teremteni számukra.

Pandát formázó napelemfarm Kínában Forrás: China Merchants New Energy

A két ország kapcsolata kiváló, gazdasági-kereskedelmi együttműködése eredményes. Magyarország Kína harmadik legnagyobb kelet-közép-európai partnere, és a régió országai közül Magyarországnak van a legtöbb kínai mezőgazdasági exportengedélye - mondta Duan Jielong, a Kínai Népköztársaság budapesti nagykövete

Az első félévében 196 milliárd forintot folyósított az EXIM közvetlenül és banki partnerein keresztül

- mondta Urbán Zoltán, az EXIM vezérigazgatója. Ma több, mint 1300 vállalat részesül az EXIM közreműködésével olyan finanszírozásban, ami segített a nemzetközi piacokra való kijutásban vagy a pozíciók fenntartásában.

Ugyanezen időszakban 44 milliárd forint értékben vállalt új biztosítási fedezetbevételt. Az EXIM első félévi kihelyezései és biztosításai számításaink szerint mintegy 100 milliárd forinttal járulhatnak hozzá a GDP-hez, az adóbevételi hatás több, mint 30 milliárd forintra becsülhető.