A lakásban van a cég, akkor ez székhelyszolgáltatás?

vállalkozás vállalkozó
Businesswoman working at laptop in vintage shop
Vágólapra másolva!
Nem ritka, hogy egy céget a tulajdonosa a saját lakására jegyeztet be, nem pedig irodába, ipari parkba. Ez esetben felmerülhet a kérdés, kimeríti-e ez a székhelyszolgáltatás fogalmát? Mert ha igen, akkor erről bejelentést kell tenni a hatóságnak. 
Vágólapra másolva!

Az adozona.hu szakértője szerint erről nem lehet szó. A székhelyszolgáltatás ugyanis egy üzlet, egy gazdasági tevékenység. Székhelyszolgáltató az, aki üzletszerű gazdasági tevékenységként a cég megbízásából gondoskodik az üzleti és hivatalos iratok átvételéről, érkeztetéséről, megőrzéséről, rendelkezésre tartásáról, valamint a székhellyel összefüggő kötelezettségek teljesítéséről.

Fontos, hogy székhelyszolgáltatáshoz mindenképpen írásos megbízási szerződés kell, amelyben rögzíteni kell a szolgáltató feladatait, kötelezettségeit. Hiszen az a lényeg, hogy a szolgáltó eljárhat a cég tulajdonosa, ügyvezetője helyett.

Otthon Forrás: Image Source/Flynn Larsen

Ehhez képest egy kis betéti társaság esetében, amelyiket a tulajdonos saját lakásába jegyeztet be, nincs ilyenről szó. Nem harmadik személy kapja meg a feladatot, hogy kezelje az adminisztrációs feladatok meghatározott részét, azt maga a tulajdonos/ügyvezető végzi el. Akkor sincs ez másképp, ha a céget nem a saját, hanem adott esetben közeli hozzátartozó, például a szülők lakására jegyezteti be a tulajdonos.

Ez esetben sem lesz ugyanis gazdasági tevékenység, hiszen a szülők nem üzletelnek a cégek koordinálásával. Ha a leveleket, értesítéseket nem ők, hanem a cég tulajdonosa veszi át, nincs is miről beszélni. A hazai kkv-k zömének nem kell tehát székhelyszolgáltatóként bejelentést tennie saját cégéről csak azért, mert annak székhelye a nappali és a kültag épp kalácsot süt.