Emelkedésbe kapcsolt a dollár

dollár befektetés megtakarítás pénzügyek deviza hosszútáv türelem siker
Vágólapra másolva!
Erős őszt produkál a dollár a nemzetközi devizapiacon, és ez akár a jövőben is kitarthat, ha az amerikai politika beváltja a hozzá fűzött reményeket. A befektetők helyzete azonban nem könnyű, mivel a zöldhasúval párhuzamosan az euró is tartja az erejét.
Vágólapra másolva!

Összeszedte magát a dollár az elmúlt hetekben, és kereskedelmileg súlyozott bázison nagyjából 3 százalékot erősödött szeptember eleje óta. A piac ugyanis növekvő bizalommal figyeli az Egyesült Államokat, ahol a beharangozott adóreformok egyes elemei valósággá válhatnak a következő hónapokban – írja a Financial Times.

A zöldhasúnak pedig igencsak szüksége volt már erre, tekintve hogy idén eddig elég gyengén teljesített – kereskedelmi bázison nagyjából 6 százalékot gyengült. A csalódás az év elején ütött be, amikor a befektetők ráeszméltek, az új amerikai kormány nem viszi véghez olyan simán a tervezett intézkedéseit, mint ahogy azt a piac korábban várta. Mindeközben a világgazdaság folytatta az erősödést, az eurózóna pedig

újra kedvező befektetési célpont lett,

ahogy Emmanuel Macront francia elnökké választották.

Új remény a piacon

Manapság azonban a befektetőkben újra feléledt a remény az amerikai adóreformokkal kapcsolatban, és ez nem csupán a devizapiacon érezhető. A magas adókulcsok alá eső vállalatok részvényei is elkezdtek felülteljesíteni az indexek ellenében. Az elmúlt 4-6 hét során mutatott 2-3 százalékos felülteljesítés arra utal, hogy a piac elkezdte beárazni az adóreformot.

A kérdés végső soron az,

mely devizák ellen lehet érdemes számítani a dollár kitartó erejére, ha ezt az amerikai kormány politikája és a monetáris környezet is megtámogatja.

A Financial Times elemzése szerint kézenfekvőnek tűnhet reflexből bemondani az eurót, tekintve hogy az európai közös fizetőeszköz idén eddig rendkívüli erőt mutatott – vagyis akár egy korrekcióra is lehetne számítani.

Stabilan állhat egymással szemben az euró és a dollár Forrás: 123rf.com

Mindazonáltal az euróban denominált piacról korábban nagyjából ezer milliárd euró áramlott ki, és az adatok szerint a globális jegybankok még mindig jelentősen alulsúlyozzák az eurót a devizatartalékaikban. A második negyedév végén 19,9 százalékos volt az euró aránya, szemben az euróövezet válsága előtt mért 25 százalékos átlaggal.

A tőkeáramlás és a jegybanki kitettségek normalizálódása tehát egyaránt segíthetik az eurót,

meggátolva ezzel, hogy a közös fizetőeszköz érdemi leértékelődést mutasson a dollárral szemben.

Következésképpen a Financial Times szerint könnyen elképzelhető, hogy a dollár és az euró együtt emelkedik majd.

A feltörekvők érzékenysége

Azok tehát, akik meg vannak győződve arról, hogy a dollár emelkedése továbbra is kitart majd, az elemzés szerint jobban járnak, ha olyan devizák ellen számolnak a zöldhasúval, melyek jegybankjai stabil politikát folytatnak a globális növekedés fokozódása ellenére is. Jó példa erre a japán jegybank, amely igen erősen elkötelezett a hozamgörbe kontrollja mellett. Ráadásul a Bank of Japan szorosan tartja magát ahhoz a céljához, hogy nulla százalék közelében tartsa a 10 éves állampapír hozamát.

Ez pedig megerősítheti a monetáris politikák közti eltérést,

amennyiben az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed a következő időszakban tovább szigorít – mindez erősítheti a dollárt a japán jennel szemben.

A feltörekvő piaci devizák ellenében lehet tartós a dollár ereje Forrás: EyePress News

Nem mellékesen a dollár a feltörekvő piaci devizák ellenében általánosan is erősödhet, noha a feltörekvő fizetőeszközök idén elég szépen teljesítettek az erősödő globális növekedés hátszelében. Az elmúlt hetekben azonban már nehezebb dolguk volt, mivel

a befektetők inkább az amerikai állampapírhozamok lehetséges emelkedése felől érkező ellenszélre kezdtek koncentrálni.

Mindent összevetve az elemzés megállapítja, amennyiben az amerikai politika beváltja a hozzá fűzött reményeket, és megvalósulnak az adóreformok, akkor középtávon folytatódhat a dollár izmosodása. Ha pedig ez a forgatókönyv lép életbe, akkor a legvalószínűbb az, hogy a dollár olyan fizetőeszközök ellenében erősödik majd igazán, melyek sérülékenyek a magasabb kötvényhozamokkal szemben.