Hatalmasat ugrott Európa legnagyobb bankja

HSBC
HSBC
Vágólapra másolva!
Mintegy 448 százalékkal emelkedett éves alapon az HSBC adózás előtti nyeresége az idei harmadik negyedévben. Noha jóval szerényebben, de a bevétel is erősödni tudott. A látványos ugrás elsősorban az ázsiai részlegnek köszönhető.
Vágólapra másolva!

Az Európa legnagyobb bankjának számító HSBC hétfőn közölte, hogy 4,62 milliárd dolláros adózás előtti nyereséget ért el a szeptemberig tartó három hónapban. Mivel egy évvel ezelőtt a cég nyeresége csupán 843 millió dollár volt, ez a teljesítmény éves alapon 448 százalékos erősödésnek számít – írja a CNBC. Ezzel párhuzamosan a megtisztított bevétel éves összevetésben 3 százalékkal, 13 milliárd dollárra bővült.

Nemzetközi erő

A fentieket látva nem meglepő, hogy az HSBC csoport vezetője közölte, fenn tudták tartani a kellő lendületet a harmadik negyedévben. Hozzátette,

a nemzetközi csoport továbbra is erős növekedést produkált a három hónapos időszakban,

miközben az ázsiai részleg magasabb hozamokat és hitelezési növekedést produkált – különösen Hongkongban.

Nemzetközi sikerek hajtják az HSBC-t Forrás: AFP/Justin Tallis

Ázsia egyébként is kiemelkedően erős területet jelent a bank számára. Ezt bizonyítja, hogy a régió a teljes adózás előtti nyereség 87 százalékáért (nagyjából 4 milliárd dollár) felelt. Ráadásul ez azért is lényeges, mert miközben az európai bankok jelentős része megszenvedi a brexittel kapcsolatos bizonytalanságokat,

az HSBC továbbra is tartja magát, ahogy a profitjának több mint fele Ázsiából származik

– mondta Martin Smith, az East & Partners piaci elemzője. A cég részvényeit Hongkongban, Londonban és New Yorkban is jegyzik.

Nyereség és személycsere

Az elemzők egyébként fel voltak készülve az erős számokra, tekintve, hogy a bank már jó ideje próbálja visszafogni a költségeit, hogy felküzdje az eredményeit a tavalyi igen alacsony bázisról. A tavalyi harmadik negyedévben az HSBC a 843 milliós profit mellé 12,8 milliárdos bevételt ért el. Az idei év első felében viszont már lenyomta a befektetői várakozásokat a 10,24 milliárd dolláros profittal, illetve a 26,1 milliárdos bevétellel. A javulás pedig a cég mindhárom jegyzett papírját erősen megtámogatta a piacon.

Amellett, hogy az elemzők és a piaci szereplők számára az elmúlt időszakban világossá válhatott, az HSBC fel tud állni a pénzügyi válságot követően, mégis fontos személycsere vár a bankra.

Februárban ugyanis leköszön Stuart Gulliver vezérigazgató,

akit – a vállalat korábbi közlése szerint – John Flint vált majd. Flint jelenleg a bank kiskereskedelmi és vagyonkezelői ágazatának a vezetője.