Az agrártámogatás 78 százaléka uniós forrás volt

mezőgazdaság, illusztráció, zöldség, piac
Vágólapra másolva!
Az agrárium és a vidék fejlesztését célzó támogatásokra 211,1 milliárd forint kifizetése valósult meg idén 2017. június 30-ig. Az agrár- és vidékfejlesztési támogatások keretében 2017. június 30-ig folyósított összeg az előző év azonos időszakához képest mintegy 155 milliárd forinttal volt kevesebb, amely csökkenés a közvetlen termelői támogatásoknál jelentkezett legnagyobb mértékben. A mérséklődés továbbra is az előző év végi jelentős előleg- és részfizetésnek tulajdonítható.
Vágólapra másolva!

A támogatás több mint 60 százaléka közvetlen támogatás formájában jutott el a kedvezményezettekhez. A támogatási összeg további 20,2 százaléka (42,7 milliárd forint) a vidékfejlesztési intézkedésekre irányult, 15,1 százalékát (31,8 milliárd forint) pedig a nemzeti támogatások jogcímein fizették ki. A piaci és egyéb intézkedésekre a támogatások kisebb hányadát (3,3 százalék), 7 milliárd forintot fordítottak.

A folyósított összeg a korábbi évekhez hasonlóan nagyobb részben (78,5 százalék) uniós forrásból, 21,5 százalékban pedig hazai költségvetésből tevődött össze. A társfinanszírozással megvalósult támogatásokra uniós forrásból 33,4, hazai költségvetésből 13,5 milliárd forintot fordítottak, ezáltal a finanszírozási arány mintegy 80-20 százalékot tett ki.

mezőgazdaság, illusztráció, zöldség, piac Forrás: AFP

A termelőknek nyújtott közvetlen támogatásokra folyósított 129,6 milliárd forint több mint fele továbbra is a zöldítés keretében jutott el a gazdálkodókhoz.

A támogatások 20,7 százalékát a területalapú támogatások képezték, emellett a termeléshez kötött támogatási jogcímek 9,8, a szálas és szemes fehérjenövények támogatása pedig 5,9 százalékot képviselt a közvetlen támogatások között.

A termeléshez kötött támogatási jogcímekre 12,7, utóbbi esetében pedig összességében 7,7 milliárd forint kifizetése valósult meg az első fél évben. A közvetlen termelői támogatások egyéb jogcímeire (cukorrépa-termesztés támogatása, fiatal mezőgazdasági termelőknek nyújtott támogatás) folyósított összeg 1,9–2,5 millió forint között alakult.