Szinte halott a készpénzes fizetés Kínában

QR kód Kína
A Chinese mobile phone user scans the QR code on a shared electric bike on a street in Hangzhou city, east China's Zhejiang province, 15 September 2017. A special hairy crab-grabbing machine showed up in a shopping mall in Hangzhou city, east China's Zhejiang province, on Sunday (17 September 2017). Customers can use their credit scores on Alibaba's online shopping platform Taobao.com to take a grab without paying money. Some pioneers harvested 20 hairy crabs all in one go.
Vágólapra másolva!
A világ több fejlett országa, például Svédország, célként tűzte ki, hogy előbb-utóbb szeretne teljesen készpénzmentes nemzetté válni. Bár egy ilyen gazdaság egyelőre eléggé utópisztikusnak hangzik, egyre több helyen már szinte alig van készpénz. Kínában már több mint egymilliárd ember fizet mobil segítségével, ami például a közösségi kerékpározásnak is köszönhető.
Vágólapra másolva!

Kínában robbanásszerűen megugrott a mobilos fizetések száma, miután hihetetlen gyorsan terjednek az olcsó okostelefonok.

A jelenség annak köszönhető, hogy az Alipay és a WeChat Pay szolgáltatásokkal gyorsan és egyszerűen lehet tranzakciókat lebonyolítani, 100 jüanig (4000 ezer forintig) semmilyen jelszóra nem kíváncsi a rendszer,

egy QR-kód beolvasásával már rendezve is van a számla.

Az élelmiszerboltokban teljesen hétköznapi a mobilos fizetés Forrás: AFP/Imaginechina/Bai Kelin

A QR-kódok szinte minden területen megjelentek, ma már teljesen természetes a jelenlétük az éttermekben, közértekben és múzeumokban.

A mobilfizetés több mint kétszeresére nőtt Kínában,

2016-ban 5 ezer milliárd dollár volt a nagysága

– írja a CNBC.

A szomáliföldi mobilrendszer

A kínai rendszer ugyan jóval fejlettebb, de sok ponton hasonlít a Szomáliföldön létrejött gazdasági kultúrához. Az afrikai régióban megszűnt a készpénz használata, ami annak köszönhető, hogy a helyi fizetőeszköz teljesen elértéktelenedett. Egy normális bevásárláshoz egy talicska pénzre van szükség.

Emiatt kialakult az írástudatlanok és szegények által is könnyen használtható mobilos fizetés, de másképp, mint Kínában. Az árusoknak saját számkódjuk van, és az egyenlegfeltöltéshez hasonló SMS-es rendszerrel lehet fizetni. Bővebben...

A piacon két óriás uralkodik, az Alipay applikáción zajlik a fizetések 54 százaléka, de a WeChat Pay sem panaszkodhat a maga 40 százalékos részesedésével.

Az óriási mennyiségű fizetés azonban nem csak a kínai gazdaságra van hatással, a kínai turisták miatt a legnépszerűbb turisztikai célpontok (Hongkong és Japán) is kénytelenek voltak reagálni a pénzügyi szokások megváltozására.

Japánban például egy év alatt megduplázódott az Alipayt elfogadó helyek száma,

jelenleg 45 ezer ilyen helyszín van.

Sok helyen a turisták is csak QR-kóddal tudnak fizetni Forrás: AFP/Imaginechina/Stringer

Hogy pontosan mekkora piacról is beszélünk, azt jól szemlélteti, hogy a Tencent chatprogramját, a WeChat alkalmazást 963 millióan használták havonta a vállalat második negyedéves jelentése szerint.

Az Alipay az Alibaba leányvállalata, és 520 millió felhasználója van.

Az Alipay ráadásul egy nagyon vonzó ajánlattal csalogatja magához a felhasználókat. Az alkalmazás ugyanis össze van kötve a Yu'e bao alappal, ami vonzó, 4 százalékos kamatot kínál. Ezzel a lépéssel az Alibaba azt szeretné elérni, hogy mindenki náluk fektessen be - írja a Financial Times.

A vállalat június végére a világ legnagyobb alapja lett 217 milliárdos tőkével.

A mobilos fizetésnek azonban hátrányai is vannak. Külföldi látogatóként például zavarba ejtő lehet, ha egy boltban már csak a China's Union Pay bankkártyájával vagy az alkalmazások segítségével lehet fizetni.

Az online fizetést – az okostelefonok terjedése mellett – több dolog is gyorsítja. Ilyen például (a pénzhamisítás mellett) a közösségi kerékpár-szolgáltatás, ahol nem lehet készpénzzel fizetni.

A két legnagyobb vállalat, az ofo és a Mobike összesen 13 millió biciklit üzemeltet.

A közösségi kerékpározásban nincs készpénz Forrás: AFP/Imaginechina/Ni Yanqiang

Ugyan a mobilos fizetés adatvédelmi aggályokat is felvet, mert az adatokat megkapja a kínai kormány is, de napjainkra oda jutott Kína, hogy a legtöbb helyen egyetlen dolog elég a helyieknek ahhoz, hogy mindennapjaikat éljék, és ez nem más, mint a mobiljuk.