Baj van, Skócia kezd kifogyni a whiskyből

Kult, programajánló, Éjjeli baglyok figyelem! Eljött a ti időtök!, whiskey
Vágólapra másolva!
A világon megugrott a kereslet a minőségi skót whisky iránt. Az export mennyisége folyamatosan emelkedik, és ezt a bővülő igényt egyre nehezebben tudja kielégíteni az iparág. A Diageo emiatt lépett, két, mára ikonikussá vált lepárlót újra megnyit.
Vágólapra másolva!

A Diageo brit szeszipari óriás a héten bejelentette, hogy 35 millió fontot költ arra, hogy feltámasszon két már nem működő lepárlót.

A vállalat a tőzeges, füstös ízű whiskeyet előállító

Brora és Port Ellen lepárlókat indítja be,

utóbbit a Diageo malátázóként használta eddig.

A vállalat a közleményében azt írja, hogy a lépés azért volt szükséges, mert a single malt skót whiskey-piac erőteljesen növekszik, és ez lehetőséget teremt egy új fogyasztói generáció bevonzására.

Mi az a single malt?

Alapvetően két féle whiskey létezik: a single malt és a blended. A single malt egy lepárló whiskeyje, míg a blended több single malt összeházasításából születik meg.

A Diageo azt állítja, hogy a két lepárlóban a legfiatalabb whiskeyk 12 évesek lesznek.

Illusztráció Forrás: Thinkstock

A londoni vállalat portfóliójába olyan márkák tartoznak, mint a Johnny Walker, a Talisker, a Lagavulin vagy épp George Cloney tequilája, de a közlemény szerint a megnyitott lepárlók továbbra is szerény mennyiséget állítanak elő.

Ez évi 800 ezer litert jelent.

A lépés mögött a single maltok exportjának megugrása áll. Míg 2002-ben 47 millió palack volt a kivitel az országból, addig 2016-ban ez a mennyiség már 114 millió volt.

Az export értéke tavaly először lépte át az 1 milliárd fontot.

Nem mindenki örül

Ugyan Jeremy Cunnington, az Euromonitor elemzője szerint az újranyitás jelentős segítség a kínálati oldalon, de nem mindenki van elragadtatva az ötlettől. Andy Simpson, a Rare Whiskey 101 társalapítója szerint

ezek a márkák sokat veszítenek az értékükből az újranyitás miatt.

A Port Ellen és a Brora gyakorlatilag 1983 óta nem indított új lepárlást, emiatt a piacon felment a palackok értéke, sokan befektetési céllal is vásárolták a két márka termékeit.

A Diageo londoni központja Forrás: AFP/Carl Court

Ezek a whiskeyk igen drágák lettek, a whiskeynet.hu oldalon kapható 1982-es Brora például 250 ezer forint, míg az 1980-as Port Ellen 449 ezer forintba kerül.